Псориазисът е хронично, незаразно кожно заболяване, което се характеризира със засиления растеж на кожните клетки и достигането им до най-горния повърхностен слой на кожата. Вследствие на този процес се стига до удебеляването й и формирането на различни изменения, например плаки. В повечето случаи псориазисът дава своето начало в млада възраст като засяга хората на възраст около 28 години. Понякога, макар и рядко обаче, може да се появи и преди достигане до 10 – годишна възраст. Заболяването е много по-често срещано при европеидната раса и засяга около 1,5% от населението.

Симптомите на заболяването могат да варират и когато те са по-слабо изявени измененията по кожата приличат на обриви.

При хората с умерено или силно изразени симптоми се забелязват силно зачервени кожни участъци, покрити от сиво-бяла кожа, която се лющи. Големината на плаките варира от едри монети до по-големи кожни участъци, като е възможно и по-малките такива да се слеят, прераствайки в по-мащабни. Местоположението им обикновено е около коленете, скалпа, лактите, дланите, долната половина на кръста и краката. Засегнатите от заболяването кожни участъци са изключително чувствителни към влиянието на външните фактори.

Псориазисът е възможно да нанесе увреждания и върху ставите. Оплакванията, които се наблюдават вследствие на тях, са затопляне, оток и болка. При наличието на тези симптоми става дума за заболяване, наречено псориатичен артрит. Възможно е да се стигне и до промени в състоянието на ноктите – те стават груби и удебелени, променят цвета си – той става жълто бял, като е възможно да се стигне и до загуба на нокътя.

Повечето специалисти поставят диагнозата псориазис единствено чрез преглед. В някои случаи може да се прибегне и до изследване за наличие на гъбична инфекция, която може да бъде объркана с псориазис, както и до провеждане на рентгенография, в случай, че се наблюдават ставни прояви.

borola