Псориазисът е заболяване, което изисква продължителен контрол и внимание. Специалистите са категорични, че постоянството в терапията и полагането на всекидневни грижи за кожата са от съществено значение за удължаване на периодите на ремисия и съответно подобряване качеството на живот на пациентите. При лека до умерена форма на псориазис се използват предимно локални лекарствени средства – кортикостероиди в комбинация с аналози на витамин D3, катран и дитранол, производни на витамин А и др.

Локалното лечение на псориазиса обаче не винаги е напълно достатъчно за постигане на желания ефект от терапията. Все повече специалисти препоръчват на пациентите да включват допълнителни терапии като фототерапия, балнеолечение със сулфидни минерални бани и калолечение (особено подходящо за терапия на псориатичен артрит), морелечение и др.

Балнеолечението е метод за терапия, който добива все по-голяма популярност поради благоприятното въздействие върху болестта – облекчава сърбежите и намалява псориатичните плаки. Препоръчително е да се провежда всяка година с продължителност три седмици. Процедурите може да бъдат поети от НОИ и НЗОК, ако са по лекарско предписание.

В България има отлични природни дадености и няколко курорта, които са специализирани в лечение на псориазис – Балчик, Момин проход, Поморие, Бургаски минерални бани, Тузлата, Хасково и др. За псориазис са подходящи предимно серни, сероводородни и флуорни води.

Лечението в Балчик предлага изключителното съчетание на природни богатства с признат лечебен ефект върху псориазис – морелечение, балнеолечение (с доказано най-ефективните при псориазис сулфидни минерални води) и лечение с кал. Особените характеристики на минералната и морската вода, слънцето, калните бани и смяната на атмосферата се оказват благотворни за хората, страдащи от кожното заболяване.

В заключение е важно да отбележим, че режимът на лечение първо е добре да бъде обсъден с дерматолог, поради индивидуалността на терапевтичната схема.

borola