Псориазис при деца – същност и разпространение

За детската възраст са характерни редица проблеми с кожата. Появата на псориазис е един от тях. Изчислено е, че около 10% от пациентите с псориазис са деца под 10-годишна възраст. Важно е да се отбележи, че над 70% от засегнатите деца унаследяват псориазиса от свой родител. Самият генетичен фактор обаче не е задължително условие за поява на псориазис при децата. За това допринасят редица провокиращи фактори. Сред тях се открояват:

  • нараняване на кожата, например ужилване от насекомо, одраскване, порязване или изгаряне на кожата
  • развитие на бактериална инфекция в организма, най-често стрептококова инфекция на дихателните пътища
  • стрес и емоционална превъзбуда
  • недостиг на витамини (хиповитаминоза)
  • преминаване през пубертета

Псориазис при деца – видове и симптоми

Характерно за псориазис при деца е разнообразието от прояви на заболяването. На базата на тях се разглеждат най-често срещаните видове псориазис в детска възраст:

  • Плакатен псориазис – най-често срещана форма на псориазис при децата. Характерна е появата на малки червени петънца по кожата. Долният им слой е плътен, а повърхността им често се възпалява и лющи. Плакатен псориазис може да се появи навсякъде по детското тяло, но най-често се среща на лакътните и коленни гънки и по окосмената част на главата.
  • Капковиден, или гутатен псориазис – характерни за него са множеството малки червени петънца, наподобяващи капка и издигащи се над повърхността на кожата. Появяват се основно по тялото, ръцете, краката, главата. Този вид псориазис се среща основно при деца в предучилищна възраст и често възниква след прекарана стрептококова инфекция.
  • Пустулозен псориазис – среща се сравнително рядко, но се описва като най-тежката форма на псориазис при деца или новородени. Протича с появата на гнойни язвички и може да окаже сериозно влияние на сърцето, бъбреците и други вътрешни органи.
  • Псориазис на кожните гънки (инвертен псориазис) – този тип псориазис при деца протича с появата на гладки, леко изпъкнали над повърхността на кожата червени петна. Най-често поразява зоната на половите органи, слабините, вътрешната повърхност на бедрата и други части на тялото, които се сгъват.
  • Еритродермичен псориазис – генерализирано възпаление и лющене на кожата, придружено с болка и сърбеж. Еритродермичен псориазис при деца се среща в около 10% от случаите. Протича с общ дискомфорт, подуване и скованост на ставите и мускулите на крайниците, поява на конюнктивит и др.

Методи за лечение на псориазис при деца

За успешното лечение на псориазис са необходими комплексни мерки. Модерният подход към овладяването на заболяването включва ползване на разнообразни терапевтични схеми и продукти. Сред най-често прилаганите методи се открояват фототерапията, морелечението, биологичното лечение, ползването на продукти за локална тералия и др.

Неудобства при лечението на псориазис в детска възраст

Основните неудобства при лечение на псориазис в детска възраст произлизат от следните особености:

  • повечето терапевтични схеми при псориазис са много трудно приложими при деца. Ползването им невинаги е възможно или е свързано с някои здравни рискове
  • децата много трудно спазват стриктна диета при псориазис
  • при игра те често нараняват кожата си и провокират псориазисни атаки

Всичко това засилва ролята на родителите при лечението на псориазис в детска възраст. Родителите трябва да са добре запознати със заболяването, да помагат на детето си да се придържа стриктно към назначеното лечение и задължително да търсят мнението на специалист в тази насока.