Терминът „балнеолечение“ произлиза от латинската дума balneum, която означава „баня“. С него се означава клон на клиничната медицина, основаващ се на използването на лечебната сила на минералната вода, за да се овладяват редица упорити кожни заболявания като псориазис. Узнайте повече за тази форма на лечение и за ползите, които хората с псориазис могат да извлекат от нея.

Кратка история на балнеолечението

Началото на балнеолечението се корени още в древните векове и народи. Предполага се, че още гърците и римляните са се възползвали от лечебните свойства на минералната вода. Първите писмени сведения за приложението на този вид лечение обаче датират от 1473 г. През XIX в. балнеотерапията изживява своя апогей. Поради липсата на лекарства срещу редица заболявания се прибягва до лечение с термална вода, в резултат на което се развиват много нови методи и техники за изпълнение на процедурите.

Механизъм на действие на балнеолечението при псориазис

За овладяване симптомите на псориазис се използва средно или силно минерализирана вода, богата на силициев диоксид, натрий, калций, хлориди и сулфати. Със силно изявено терапевтично действие е водата, в чийто състав преобладава сяра. Прониквайки в кожата на потърпевшия, това вещество намалява възпалението и повишава нивото на имуноглобулините от клас A и G, чиито дефицит е в основата на кожното заболяване с хронично-рецидивиращ ход. Освен това неутрализира свободните радикали, подпомага зарастването на псориатичните лезии и има антиалергичен ефект. Не на последно място сярата има и кератолитично действие, т.е. способства отделянето на характерните за псоризиса плаки от повърхностния рогов слой на епидермиса.

Ползи от балнеолечението при псориазис

Поради силния противовъзпалителен ефект на минералната вода балнеолечението се прилага успешно за облекчаване на състоянието на страдащите от псориазис. То допринася за:
• намаляване броя и размерите на псориатичните лезии
• подобряване на кръвообращението
увеличаване на естествените защитни сили на организма
• по-добро снабдяване на клетките с кислород

Липсата на странични ефекти и възможността да се използва като допълнение към локалното лечение превръща балнеолечението в предпочитан метод за овладяване на симптомите на различни форми на псориазис.

Всички методи за облекчаване на състоянието на страдащите от псориазис на едно място

Освен от балнеолечението хората с псориазис могат да се възползват и от редица други алтернативни лечебни практики, за да наложат ефективен контрол над кожното заболяване. Фототерапията, балнео-фототерапията и пелоидотерапията са само част от многото възможности, от които могат да се възползват засегнатите. Научете повече за благотворния им ефект на интерактивния сайт на програма Псоралек. Той събира на едно място задълбочените знания и богатия опит на висококвалифицирани медицински специалисти, които са се обединили около каузата да осигурят пълноценен живот на страдащите от псориазис.

borola