Видове псориазис и характерните му симптоми

Псориазис може да се развие във всяка възраст. Статистиката обаче сочи, че пик на заболеваемостта се отбелязва сред 2 групи хора. Това са младежите на около 20 години и хората над 50-годишна възраст.

В зависимост от вида на псориатичните плаки (лезии) и локализирането им по тялото се разглеждат различни видове псориазис. В някои случаи плаки покриват голяма част от тялото, а в други лезията може да я само една на специфично място по тялото и с малка повърхност. Разпространението на плаките от своя страна може да стане в почти всяка част на тялото. Най-често се засягат зоните на лактите, гърдите, ноктите, кожните гънки, слабините, ръба на окосмената част на главата.

Видове псориазис и проявите им

Разглеждат се няколко различни вида псориазис:

  • Плакатен псориазис
  • Гутатен псориазис
  • Нумуларен псориазис
  • Пустулозен псориазис
  • Еритродермичен псориазис
  • Псориазис в гънките
  • Псориатичен артрит (усложнение на плакатния псориазис)

Плакатен псориазис

Това е най-разпространеният от всички видове псориазис. Лекарите го наричат “еритемо-сквамозен”, тоест “червен и люспест”. Проявява се с образуването на кръгли или овални ясно очертани плаки, с плосък връх, покрит със сухи люспи. Те са със сребрист цвят, покриват цялата плака и се лющят обилно.

Плаките при този вид псориазис са с различна наситеност. Често са по-червени към ръба, отколкото към центъра си. Освен това варират по размер, дебелина и брой. Често са разположени симетрично по ръцете и краката, главно на двата лакътя или двете колена. В някои случаи се локализират и в други части на тялото – по гърба, скалпа, лицето или под ноктите.

Плакатният псориазис е придружен от сърбеж при 60% до 70% от случаите и може да предизвика съществен дискомфорт за засегнатите.

Гутатен псориазис

Вместо с плаки, гутатният псориазис се проявява с малки люспести червени точки, които изглеждат като капки, напръскани по тялото. Той се наблюдава предимно при млади хора, деца и юноши.

Често се появява внезапно, в отговор на инфекция на горните дихателни пътища, като стрептококова инфекция на гърлото (ринофарингит, фарингит или тонзилит).

Гутатният псориазис има склонност към спонтанна ремисия след няколко седмици. Може обаче да се появи отново, в същата форма или като класически плакатен псориазис.

Нумуларен псориазис

За разлика на капковидните петна при гутатния, нумуларният псориазис се характеризира с кръгли плаки. По размер наподобяват монета.

Пустулозен псориазис

Това е най-рядко срещаният от всички видове псориазис. Засяга по-малко от 10% от псориазисно болните. Най-честите причини за появата му са:

  • усложнения при плакатен псориазис
  • прием на някои видове лекарства
  • рязко спиране приема на някои лекарства, включително стероиди, използвани за лечение на псориазис

Лезиите при пустулозен псориазис се характеризират с пустули (гнойни жълтеникави капчици, излизащи над повърхността на кожата). Най-засегнати са дланите на ръцете, ходилата на краката, пръстите и ноктите.

Еритродермичен псориазис

Това е една от най-тежките форми на псориазис. Може да засегне голяма повърхност на тялото. Кожата се покрива с червени люспести петна (еритемо-сквамозни петна). Понякога се появяват ограничен брой петна от пустули. Пациентите се оплакват от сърбеж, парене, а понякога се нарушава и общото състояние. Засегнатите от тази форма на псориазис често имат нужда от болнично лечение, нерядко – и от спешна помощ.

Псориазис на гънките

Известен е и като инвертен псориазис. Засяга зоните на големите кожни гънки – подмишниците, слабините, областта под гърдите, около слабините и седалището. Проявява се със светло червени, гладки петна около кожните гънки (без люспи и лющене). Понякога добре очертаните граници на петната може да причинят напуквания в кожните гънки.

Състоянието се овладява трудно, поради задържането на влага и триенето на кожата в зоната на гънките, което допринася допълнително за нейното раздразнение.

Псориатичен артрит

Това е едно от често срещаните усложнения при псориазис, най-вече при хората с плакатна форма. Обикновено артрита се появява няколко години след проявата на псориазиса. От псориатичен артрит страдат около 10% от псориазисно болните. Най-често засяга хората между 30- и 50-годишна възраст без значение от пола им. Точният брой хора, страдащи от псориатичен артрит не е известен, но се смята, че е засегнато около 1% от населението по света.

Това хронично заболяване се характеризира с възпаление на кожата (псориазис) и ставите (артрит). Освен типичните за псориазис кожни симптоми са налице и ставни оплаквания. Наблюдава се подуване на сухожилията и ставните връзки. Често срещани оплаквания са отокът на малките и по-големите стави, болката в тях, умората, сковаността и намалената подвижност на крайниците.

В 70% от случаите псориатичният артрит засяга периферните стави (бедрата, раменете, ръцете и краката). В по-тежките случаи може да се увредят прешленните връзки на гръбначния стълб (аксиална форма на псориатичен артрит).

За повече информация за псориатичен артрит виж страница “псориатичен артрит”.