В зависимост от възрастта на пациента и тежестта на симптомите могат да се приложат следните видове лечение на псориазис – локално, системно, фототерапия. В статията ще научете повече за тях и за начинът, по който помагат да се постигне ефективен контрол над кожното заболяване.

Повече информация за основните видове лечение на псориазис

Локално лечение

Този вид лечение се осъществява чрез прилагане на кремове, гелове, пяни или лосиони върху засегнатите кожни участъци. Активни вещества в тези мазила са кортикостероидите с различна потентност (клобетазол или бетаметазон), аналозите на витамин D (калцитриол или такалцитол), локалните ретеноиди, катран или антралин.

Всички средства за локално лечение се използват по лекарско предписание. Употребата им е удачна при пациенти с лек до умерен псориазис. Обикновено имат добра поносимост и не предизвикват странични ефекти. Основен недостатък на някои от тях е, че са неудобни за прилагане. Това на свой ред увеличава риска от непридържане на пациента към предписаната терапия.

Фототерапия – едно от основните видове лечение на псориазис, което се назначава при умерена и тежка форма на заболяването

Контролираното излагане на ултравиолетова светлина има противовъзпалителен ефект и подобрява състоянието на псориатичната кожа. Провежда се в специалнa UV кабинa под лекарско наблюдение. Назначава се при умерен и тежък псориазис. Може да се комбинира с локално или системно лечение, за да се ускори изчистването на кожните плаки. Макар да е сравнително безопасен и този метод крие своите рискове. Някои от страничните ефекти в дългосрочен план са фотостареене на кожата, канцерогенеза и поява на катаракта.

Системно лечение

Системното лечение се основава на медикаменти, приети в организма под формата на таблетки, мускулна инжекция или венозна инфузия. Поради сериозните нежелани ефекти, които могат да се развият при продължително системно лечение, тези медикаменти се прилагат за кратки периоди от време – до овладяване на пристъпите, след което се продължава с фототерапия или локална терапия като поддържащи средства.

Системното лечение е подходящо при пациенти с умерен или тежък псориазис. Това се случва, когато:

  • кожните плаки са големи или са локализирани върху лицето, дланите, ходилата, гениталии
  • другите лечения не дават резултат

Важно е да се има предвид, че системните лекарствени средства са доста скъпи и достигат само до пациенти, които отговарят на определени медицински критерии.

Компетентна информация кое от посочените видове лечение на псориазис да се използва

Ние от екипа на програма Псоралек приканваме хората с псориазис да се консултират с нашия дерматологичен екип, кое е най-подходящото лечение за тях. Висококвалифицираните ни дерматолози ще препоръчат най-добрата терапия съобразно състоянието и потребностите на пациентите. Освен това ще ги запознаят с общите стратегии за водене на активен начин на живот без страдание. Връзката с дерматолозите се осъществява чрез контактната форма в сайта на Програматаwww.psoralek.com

borola