Псориазисът засяга около 2% от хората и най-често се проявява в зоните на лактите, коленете, слабините, кръста и скалпа. Все още няма утвърдено универсално средство за пълно излекуване на заболяването. Успешно се облекчават изявите му с локалното прилагане на различни видове лекарствени средства, както и с облъчване на засегнатите кожни участъци с ултравиолетова светлина – т.нар. фототерапия.

От всички форми на псориазис, този който засяга скалпа е може би най-труден за прикриване и буди най-много смущения у страдащите, поради чисто естетически причини. Добри резултати за овладяването му показва терапията с локално прилагане на дерматологични продукти, съдържащи калципотриол или такалцитол – и двете производни на активната форма на витамин Д. Подобни продукти успешно забавят растежа на кожните клетки и образуването на псориатични плаки.

Когато те засегнат скалпа, често се предписват и продукти за локална употреба, които съдържат витамин А. Повишаване на тяхната активност се отбелязва при комбинирането им с фототерапия или стероидни дерматологични средства. Трябва да отбележим, че прилагането на каквито и да било продукти при псориазис, дори такива, съдържащи витамини, трябва да се извършва само след лекарска консултация.

Други полезни продукти за овладяване на псориазис, засягащ скалпа, са Омега-3 мастните киселини, които потискат възпалителните процеси в организма и намаляват силата на псориазисната атака.

Като допълнителна мярка към прилагането на изброените терапевтични мерки се препоръчва редуциране приема на алкохол, намаляване на калорийния прием, избягването на сладките продукти, както и нa тези, съдържащи глутен.

borola