Въпреки че витамин D се свързва най-вече със здравето на костите и зъбите, този мастно разтворим витамин притежава многобройни здравословни ползи. Той подпомага функцията на мозъка, благоприятства здравето на сърдечния мускул и дори съдейства за подсилване на имунната система. Доказана е обаче и ролята му за облекчаване проявите на псориазис.

Каква е ролята на витамин D за овладяване проявите на псориазис?

В отделни проучвания е установено наличието на връзка между недостига на витамин D и кожното заболяване псориазис. Това се обяснява с ролята на витамина за поддържане на вида и здравето на кожата. С други думи, витамин D повлиява растежа на кожните клетки. А за кожното заболяване псориазис е характерно именно нарушение в нормалния растеж на епидермалните клетки.

Дефицитът на витамин D се свързва пряко с влошаване проявите на кожното заболяване. Наблюдава се увеличаване на кожните плаки. Затова възстановяване на запасите от витамин D се смята за една от успешните и адекватни мерки за облекчаване проявите на псориазис.

Прави се и аналогия с положителния ефект от витамин D върху дейността на имунната система. Тъй като кожното заболяване е с изразен автоимунен характер, е възможно да му се повлияе положително чрез възстановяване на запасите от мастно разтворимия витамин в организма.

Витамин D се нарича още „слънчев витамин“, защото човешкият организъм го синтезира при излагане на ултравиолетова светлина. Но това не означава да се пристъпи към активно излагане на слънце. При прекомерно ултравиолетово облъчване съществува реален риск от развитие на меланом – най-тежката форма на рак на кожата.

Умереното излагане на UV-светлина от своя страна се отличава с редица ползи за страдащите от псориазис. От този метод е вдъхновена и широко прилаганата фототерапия, която представлява контролирано облъчване с UV–лъчи със специфична честота и дължина на вълната. Фототерапевтичният подход се смята за съвременна модерна алтернатива за лечение на псориазис и може да се комбинира с други методи и средства. Подходяща е комбинацията с балнеолечение или т.н. балнео-фототерапия.

Като обобщение може да се каже, че витамин D е едно от средствата, които допринасят за овладяване на псориазис. Затова нерядко специалистите от програма Псоралек препоръчват именно фототерапията като един от основните методи за справяне с кожния проблем.

borola