Климатът има ключова роля в развитието на псориазис. Това особено ясно проличава през настоящия преходен сезон, когато организмът на засегнатите е принуден за кратко време да се адаптира към рязко променящите се температури, студеният въздух и обилните дъждове.

Как влияят промените в климата през есента върху състоянието на хората с псориазис?

Опитът на специалистите показва, че променливото време през есента създава известни проблеми на страдащите от псориазис. Някои хора обаче се справят по-леко с тях, докато други – изпитват сериозни затруднение в преодоляването им. „Всичко е строго индивидуално и зависи от състоянието на конкретния пациент“, категорични са експертите. Практиката показва още, че контролираното излагане на есенното слънце намалява значимо тежестта на симптомите при всички хора с псориазис. Що се отнася до онези пациенти с псориазис, които са развили едно от най-честите съпътстващи усложнение на кожното страдание – псориатичен артрит – студът, влажността и дори атмосферното налягане неимоверно усилват болката в ставите.

Как пациентите с псориазис да противодействат на негативните последици на климатичните промени през есента?

Макар хората с псориазис да нямат силата да променят външните фактори на средата, те са в състояние да предприемат определени мерки, с които да намалят негативното им въздействие. Съветът на специалистите към страдащите от кожното заболяване е да обърнат специално внимание на хидратацията. Те напомнят, че кожата трябва да се овлажнява интензивно както отвън (с висококачествени хидратанти и емолиенти като Нанобаза и Липобаза), така и отвътре (с прием на достатъчно количество течности). Призивът им е засегнатите да поддържат оптимална температура (около 23-24 градуса) и влажност на въздуха (между 35%-50%) в обитаваните помещения и никога да не се излагат на директната въздушна струя на климатика, тъй като това може да увреди допълнително кожната бариера. Освен това им напомнят да предпазват кожата си от негативното действие на ниските температури и студения въздух през есента, като се обличат с дрехи със свободни кройки от естествена материя.

Още изпитани стратегии за по-бърза и лека адаптация на хората с псориазис към климатичните промени през есента

Повече полезна информация за адаптиране към промените в климата през настоящия сезон хората с псориазис ще открият в сайта на програма Псоралек. Плод на ентусиазма и отдадеността на висококвалифицирани специалисти с богат опит в дерматологията, той е единственият сайт у нас, който осигурява всеобхватна грижа за хората с кожното страдание. За да предоставят цялостен комфорт на засегнатите, експертите организират безплатни прегледи, онлайн консултации и училища за псориазис. Заинтересованите могат още сега да си насрочат час или да се включат в инициативите на Програмата чрез контактната форма на сайта.

borola