Псориазисът е автоимунно заболяване с много силно изразен наследствен характер. В голяма част от случаите той се предава от родител на дете, но за отключването му важна роля играят много фактори. Сред тях са слабото излагане на слънце, слънчевите изгаряния, сухия климат, злоупотребите с алкохол и цигари, бактериални или вирусни инфекции, приемът нa определени лекарства.

Като много важен фактор, който може да провокира псориазисна атака, се разглежда и недостига на витамини в организма, особено на витамин А и Д. Тези два витамина са много важни за поддържане здравето на кожата. Хората с псориазис е необходимо да увеличат приема им. Богати на витамин А са морковите, тиквите, черния дроб, млякото и др.

Витамин А широко се ползва и в състава на медицински продукти като тези от групата на ретиноидите например, които поддържат активността на ДНК в кожните клетки и спомагат за намаляване на възпалението.

От друга страна, за възстановяване баланса на витамин Д, при пациенти с псориазис успешно се прилагат и продукти като калципотриол – производно на витамин Д3. Такива продукти забавят растежа и деленето на кожните клетки и спомагат за овладяване образуването на плаки по кожата. Витамин Д се съдържа във високи количества в рибата и морските продукти, млякото, сиренето, сметаната и др. Освен това, необходимото количество от него може да се синтезира в клетките на кожата под влияние на умереното излагане на слънце. Поради тази причина ултравиолетовите лъчи се прилагат под формата на фототерапия, която е ефективно средство за овладяване на псориазиса и намаляване на остротата на изявите му.

Според различни данни недостатъчното количество на витамин Д е проблем в световен мащаб, който факт със сигурност допринася за все по-увеличаващия се брой на хората с псориазис. Изявите на болестта и оплакванията на страдащите са по-редки през лятото, поради благоприятния ефект върху кожата на топлия и влажен летен въздух и поради редовното излагане на слънце.
Противоположните особености на климата през есента и зимата са периодите, през които атаките на псориазис са по-чести и остри. Това налага по-сериозни грижи в това време на годината за поддържане на витаминния баланс в организма с цел редуциране изявите на заболяването.

borola