Псориазис е кожно заболяване, при което се образуват розови или зачервени кожни плаки, покрити със сребристо-бели люспи. Научно обяснено, тяхното образуване е вследствие на ускорен растеж на клетките на епидермиса, които не успяват да съзреят и директно преминават до най-горния слой на кожата за по-кратко време от нормалното. Така мъртвите клетки на най-горния слой на кожата не могат да отпаднат своевременно и по този начин се формират т.н. псориатични плаки.

Защо псориазис се свързва с развитието на автоимунни заболявания?

Някои хора, които страдат от псориазис, е възможно да развият придружаващо автоимунно заболяване. Те са с повече от 50% по-предразположени от развитие на едно или повече автоимунни заболявания, в сравнение с хората, които не страдат от псориазис.

Изследване за връзката между псориазис и автоимунни заболявания

Изследването е проведено в периода от 2004 г. до 2011 г. и включва 25 341 пациенти с различни автоимунни заболявания. Резултатите показват, че хората, които страдат от псориазис, е много вероятно да страдат от едно или повече автоимунни заболявания. Учените потвърждават информацията, че кожното заболяване се свързва със 17 от 21 проучени автоимунни заболявания. Най-силна взаимовръзка е открита със заболяването ревматоиден артрит.

Авторите на изследването открили също, че наличието на псориазис удвоява риска от алопеция ареата (вид косопад), целиакия и системна склероза, както и че пациентите с псориатичен артрит са изложени на по-висок риск от развитие на повече автоимунни заболявания, в сравнение с хората, които страдат само от псориазис.

Това, на което трябва да се обърне специално внимание, е че средствата за лечение на псориазис могат да повлияят по определен начин и на автоимунното заболяване, при наличие на такова. Освен това лекуващият лекар може да прецени да приложи общо лечение и за двете заболявания.

Автоимунните заболявания са допълнително предизвикателство за хората, страдащи от псориазис

Всички тези асоциирани с псориазис автоимунни заболявания създават усещане за загуба на контрол над кожното заболяване. Но в действителност облекчаването на псориазис и овладяването на автоимунното заболяване могат да бъдат постигнати чрез прилагане на навременни и правилни мерки. Много е важно да се спазват препоръките на лекуващия лекар и да се избягват провокиращите фактори, които обострят състоянията.

Псориазис не може да бъде напълно излекуван, но може да се увеличат периодите на ремисия и да се облекчи тежестта на проявите чрез следване на някои полезни съвети, с които състоянието значително се подобрява.

borola