Краят на зимата е период, който създава допълнителни проблеми на хората с хронични заболявания или предразположени към чести боледувания. От една страна, по това време се отбелязва скок в разпространението на грипа и настинките. От друга страна, проявите на псориазис се обострят силно през зимата. Като капак на всички злини идва и опасността от заразяване с грип, която е много по-сериозна при хората, подложени на системно или биологично лечение на псориазис.

Лечението на псориазис със системни или биологични средства повишава риска от грипно заболяване – защо?

Оказва се, че лечението на псориазис със системни и биологични средства повишава податливостта на пациентите към заразяване с грип. Лекарствените продукти, които се прилагат при биологично лечение на псориазис имат имуносупресивно действие, т.е. потискат активността на имунната система. Това е търсен ефект при лечението на псориазис, поради специфичния характер на заболяването. В основата на псориазисните атаки стоят нарушения в дейността на имунната система. Тя реагира към собствените за организма структури като към чужди тела и в резултат на това протичат реакции на възпаление, водещи до образуване на характерната псориатична плака по различни зони на кожата. Поради тази особеност псориазис се означава като автоимунно заболяване. Методите на биологично лечение са насочени към потискане активността на имунната система именно с цел да се намали силата на нейните реакции, провокиращи псориазисна атака.

Препоръки към пациентите с псориазис, подложени на лечение с посочените продукти

Учени от Американската Национална фондация за псориазис предлагат няколко основни препоръки за хората с псориазис, подложени на системно или биологично лечение през зимния период:

– ако разчитате на противогрипна ваксина я направете по-рано, преди да се подложите на биологичен или друг нов метод за лечение на псориазис

– ако вече лекувате псориазиса си, разчитайте само на противогрипна ваксина с инактивирани вирусни частици

– поддържайте изрядна лична хигиена за избягване заразяване с грип – не контактувайте с болни, мийте редовно ръцете си

– най-полезната препоръка е насочена към редовна консултация с дерматолог и подробното запознаване с особеностите на всеки отделен терапевтичен метод. Препоръчва се на системно и биологично лечение да се разчита само в най-тежките форми на изява на псориазис. При по-леки форми удачно решение е да се разчита само на продукти за локално лечение на заболяването. Програма Псоралек предлага възможности за онлайн консултация или връзка с лекари-специалисти, които могат да дадат компетентни насоки за лечението на псориазис при всеки пациент, обърнал се към тях.

borola