Както показва наименованието му, генитален псориазис е форма на псориазис, която засяга кожата в областта на интимните части. Вместо с характерните псориатични плаки този вид на кожното заболяване с хронично-рецидивиращ ход протича с появата на сухи, гладки и червеникави кожни лезии. Те са разположени в областта на пубиса, ануса, по гениталиите и гънките на бедрата. В зависимост от локализацията им има четири подвида на гениталния псориазис – псориазис на пубиса, в областта около ануса, на вулвата, по пениса и ингвинално-бедрените гънки. В настоящата статия ще ги разгледаме накратко и ще предложим на вашето внимание най-ефективният начин за облекчаване на оплакванията.

Генитален псориазис – основни подвидове

Псориазис на пубиса

Пубисът е закръглена форма с мастна тъкан, разположена над срамната кост на таза. Част е от анатомията както на мъжете, така и на жените. При дамите обаче е значително по-забележим, отколкото при господата. Лечението на гениталните лезии по кожата на тази изключително деликатна зона е сходно с това, което се предприема при псориазис на скалпа.

Псориазис в областта на ануса

Както ануса, така и кожата около него могат да бъдат засегнати от псориатични лезии. Увреждането на кожата обикновено е придружено от зачервяване и сърбеж. Тъй като симптомите са нехарактерни, псориазиса в областта на ануса често се бърка с гъбична инфекция и хемороиди.

Псориазис на вулвата

Когато гениталните лезии се локализират по външните полови органи на жената (вулва), кожата е зачервена. Поради упорития сърбеж и непреодолимият порив за разчесване на засегнатите кожни участъци, жените с псориазис на вулвата могат да бъдат сполетени от инфекция или вагинална сухота.

Псориазис по пениса

При мъжете гениталният псориазис засяга кожата, която покрива главичката и тялото на пениса. Характеризира се с появата на малки червеникави петна, които при някои пациенти са гладки, а при други – люспести.

Псориазис по ингвинално-бедрените гънки

Щом гениталните лезии се появяват по гънките на бедрата, кожата се зачервява. Понякога се покрива с гладки петна, а друг път – с люспи. Не е изключено да се напука и да причини сериозен дискомфорт на засегнатите.

Начини за ефективно облекчаване на симптомите на генитален псориазис

Терапията при генитален псориазис се назначава в зависимост от тежестта на симптомите и състоянието на всеки пациент. Обикновено по-леките форми се повлияват добре от медикаменти за локално приложение и контролирано излагане на ултравиолетова светлина (фототерапия). При тежка симптоматика по преценка на лекуващия лекар се назначава системно лечение.

Висококвалифицираните дерматолози от програма Псоралек приканват хората, които имат генитален псориазис или съмнение за такъв да се обърнат към тях за помощ. Те ще дадат отговор на всички въпроси, които притесняват засегнатите, по време на безплатните прегледи или онлайн консултации. Благодарение на богатия си професионален опит ще им предоставят компетентна здравна информация и ще ги насочат към общите стратегии за активен и пълноценен живот. Освен всеобхватна грижа са готови да окажат и емоционална подкрепа на потърпевшите и близките им, защото твърдо вярват, че пътят към преодоляване на кожния проблем е в комплексния подход.

borola