Лятото вече чука на вратата, а това предполага полагането на специфична грижа за кожата при псориазис. Не пропускайте следващите редове! От тях ще научите какви мерки да предприемете, за да се радвате на живот без страдание през най-горещия сезон от годината.

Грижа за кожата при псориазис през летните месеци

Осигуряване на качествена слънцезащита – неизменен елемент в лятната грижа за кожата при псориазис

Слънчевите изгаряния сериозно могат да влошат състоянието на хората с псориазис. Ето защо трябва да се избягват. За тази цел помага употребата на слънцезащитни средства. При избора им трябва да се съблюдават следните изисквания:

  • да са устойчиви на вода и пот
  • да имат висок слънцезащитен фактор (SPF)
  • да предпазват както от UVA, така и от UVB лъчи
  • да нямат аромат
  • да са с лека текстура с добър покривен ефект

Важно е подходящо избраният слънцезащитен продукт да се използва дори в дните с по-малко слънчево греене. За да се гарантира оптимална слънцезащита, е нужно повторно нанасяне на всеки 2 часа престой на слънце, преди и след влизане във вода.

Ефективна хидратация

Адекватната грижа за кожата при псориазис през лятото включва употребата и на емолиенти (Липобаза – дневен емолиент, Нанобаза – нощен емолиент), с което се осигурява оптимална хидратация на кожата. Те противодействат на изсушаването на кожата, което неминуемо настъпва, ако в обитаваното помещение е включен климатик. За оптимален ефект се препоръчва емолиентите да се нанасят на тялото след душ или вана.

Повече плуване

Плуването е спорт с оздравително действие. Именно поради това практикуването му силно се препоръчва на пациенти с псориазис. Няма по-подходящ сезон от лятото за няколко дължини в басейна. Желателно е водата да е солена, защото солта действа като естествен ексфолиант. След тренировка веднага трябва да се вземе душ и да се нанесе слънцезащитно средство на кожата.

Защита от насекоми

През лятото инсектите са навсякъде. Страдащите от псориазис не бива да забравят това, защото ухапването на малките гадинки може да влоши състоянието на кожата.

Употребата на репелент е добър начин за предпазване от насекоми. Препоръчително е продуктът да е с ниско съдържание на DEET (отблъскващ насекомите агент).

Поддържане на кожата суха

Потта може да раздразни кожата. Предупреждението важи с най-голяма сила за хората с псориазис по лицето и скалпа. За да намалят риска от обостряне, те трябва да поддържат кожата суха. За целта могат да разчитат на сухи кърпички без аромат.

Още полезни съвети за грижа за кожата при псориазис

Ако тази статия е била полезна за Вас и имате желание да четете други подобни материали, ние от екипа на програма Псоралек Ви приканваме да посетите интерактивния сайт: www.psoralek.com. Там на достъпен език е представена компетентна и актуална информация за кожното заболяване и общите стратегии за неговото овладяване. При интерес може да се възползвате и от безплатните прегледи и онлайн консултации. Единственото, което трябва да имате предвид, е, че е необходимо предварително записване.

borola