Зимата е най-тежкият сезон за хората с псориазис и/или псориатичен артрит. През това време на годината обикновено проявите на псориазис се обострят и причина за това са неблагоприятните климатични условия – студен вятър, ниска влажност на въздуха и кратка продължителност на деня. Всички тези обстоятелства изсушават допълнително кожата при хора с псориазис и създават усещане за влошаване на състоянието.

Съвети за облекчаване симптомите на псориазис през зимата

  • По-ниска температура на водата по време на душ – не е препоръчително за хората с псориазис да използват гореща вода по време на душ. Освен това продължителността трябва също да се намали и да се избягва взимането на вана. Избягвайте и използването на ексфолиращи и абразивни средства (гъби и продукти за пилинг).
  • Използване на овлажняващо средство непосредствено след душ. Добре е да съдържа максимално естествени съставки, без изкуствени ароматизатори, оцветители и консерванти. Такива продукти са Липобаза и Нанобаза.
  • Използвайте овлажнител за въздух в помещението – той неутрализира изсушаващия ефект от отоплителните уреди.
  • Прием на витамин D – този витамин е особено необходим за всички хора през зимата заради продължителната липса на слънчеви дни, но за хората с псориазис е още по-необходим.
  • Пийте достатъчно вода – разбираемо е защо през топлите месеци се пие повече вода, но и през зимата организмът се нуждае от достатъчно количество течности, за да е хидратиран и да се поддържа необходимата влага на кожата. А при добре хидратирана кожа се облекчава сърбежа и се забавя обновяването на кожните клетки на псориатичните плаки.
  • Ограничете стреса – това може да стане с практикуване на йога, медитация, спорт и техники за релаксация.
  • Носете подходящо облекло – избягвайте грубите материи (като вълна) и наблегнете на повече пластове леки памучни материи.
  • Приемайте омега-3 мастни киселини (ТриОмега 1000+) – тези есенциални мастни киселини не се синтезират в организма. Затова е нужно да се приемат от външен източник. Действат благоприятно за облекчаване на кожното възпаление при псориазис и подхранват кожата.
  • Ограничете консумацията на алкохол и кафе – през зимата хората обикновено консумират повече алкохол. Тези два вида напитки действат като диуретик и организмът трудно поддържа своята влажност.
  • Ускорете възстановителния процес – за това е необходимо да спазвате подходящ хранителен режим и предписанията на лекуващия лекар. Ако не усещате желаното облекчение от предписаната терапия, консултирайте се със своя лекуващ лекар за оптимизиране на лечението или се посъветвайте със специалистите от програма Псоралек, която обединява усилията на висококвалифицирани медицински специалисти, от които ще получите безплатна консултация и безплатни прегледи за пациенти от цялата страна.
borola