Диета при псориазис – какво включва?

Според специалисти, за да подобрят състоянието на кожата си, хората с псориазис е добре да наблегнат на консумацията на някои храни и напитки. Сред тях на първо място стои водата, чийто дневен прием трябва да бъде в количество до шест чаши, като напитката по желание може да се комбинира с лимонов сок. Зеленчуците също са важен елемент от ежедневния диетичен режим на пациентите с псориазис. Полезни за тях са листните – спанак, маруля, лапад, зеле – обикновено, къдраво, брюкселско, червено, както и останалите като моркови и др. Пресните плодове пък са идеално средство за прочистване на тялото, като заедно със зеленчуците е необходимо да оформят 80% от диетичното дневно меню. Други продукти, които е добре да присъстват в него са птичето и агнешкото месо, които доставят необходимото количество протеини. При пациентите с псориазис, които са вегетарианци те може да се заменят с боб и кафяв ориз. Протеините е необходимо да съставляват около 20% от дневното меню. Чесънът, лимоновият сок, зехтинът и пробиотиците също са препоръчителни елементи от диетичния режим на пациентите с псориазис.

Кои са лесните стъпки, които помагат на пациентите с псориазис да се придържат към диетичния режим

Когато пазарувате не се отклонявайте от препоръчителния списък с хранителни продукти

Купувайте само храни, които са включени в списъка на полезните продукти при псориазис и не се изкушавайте да посягате към сладкиши, пържени храни, “джънк фууд” и др. По този начин ще помогнете не само на себе си, но и на членовете на семейството да изглеждат и да се чувстват по-добре.

Няколко лесни стъпки, които ще улеснят придържането към диетичния режим, когато посещавате ресторант

Изброените по-долу съвети ще помогнат на много от вас, които поради спецификата на работата си са принудени редовно да се хранят извън дома, посещавайки ресторанти да се придържат към препоръчителното хранително меню. За тази цел, когато ви се налага да се храните извън дома си е препоръчително да избирате храни, които са печени на фурна, приготвени в собствен сос или варени. Поискайте към ястието да бъде добавена гарнитура от зеленчуци с изключение на тези от сем. Картофови. Ако ястието ви съдържа сирене, поискайте то да бъде нискомаслено. Когато консумирате месо отделете от него тлъстините. Ограничете поръчването на ястия със съдържание на люти подправки и се придържайте към слабо подправените ястия.

Спазването на изброените правила подпомага ефективно придържането към диетичния режим при пациенти с псориазис, като по този начин се благоприятства постигането и поддържането на по-добър вид на кожата.

borola