Псориазис е изключително специфично заболяване познато от дълбока древност, но и до днес не е доказано средство, с което да се излекува окончателно. Основната причина за това се крие в естеството на псориазиса – въпреки, че има основно кожни прояви, това не е обикновено кожно заболяване.

Защо е толкова трудно лечението на псориазис?

Механизмът на възникване и развитие на заболяването все още е обект на изследвания. Знае се със сигурност, че изявата на псориазис се провокира от комплексното влияние на генетични фактори и тези на средата на обитание. С напредване на проучванията силно са се променяли представите за него. В началото псориазисът се е разглеждал като обикновено нарушение в процеса на кератинизация на кожата. Днес той се разглежда като автоимунно заболяване, защото е установено участието на различни компоненти на вродения и придобития имунитет в зараждането и поддържането на кожните прояви на псориазис. Тази комплексност определя и трудностите с неговото лечение.

Към какво е насочено лечението на псориазис?

Проявите на псориазис са свързани с ускорена пролиферация на кератиноцитите – основните клетки в епидермиса на кожата. Освен това се влошава процесът на диференциацията им. В резултат на това се появяват т.нар. кожни плаки и се развива най-честата форма на псориазис – плакатният. Именно към нормализиране на процесите на пролиферация и диференциация на кожните клетки би следвало да са насочени усилията при лечение на плакатен псориазис. Хубавото е, че медицината днес разполага с доказани средства, с които изявите на псориазис може да се държат под контрол и да се поддържа по-голям период на „затишие“ на псориазисните атаки. Особен напредък в това отношение се постига с прилагане на дерматологични продукти за локално лечение на псориатични плаки при леки и средно тежки форми на заболяването.

Доказано успешни средства за локално лечение на псориазис

Редица научни проучвания са доказали ефективността на продукти, комбиниращи действието на кортикостероид и калципотриол. Двете съставки често се прилагат поотделно при някои пациенти, но това доказано крие риск от предозиране и поява на нежелани странични ефекти като разрушаване на колагена в зоната на приложение, изтъняване и атрофията на кожата и др. Освен това времето за приложение на продукти, съдържащи самостоятелно някоя от двете съставки е лимитирано и често не е достатъчно за получаване на задоволителен ефект.

При трудно за овладяване заболяване като псориазис много по-успешно се прилага комбинирано лечение, отколкото монотерапията. Кортикостероидите и калципотриол (аналог на витамин Д) имат различни механизми на действие и профил на безопасност, но комбинирането им в един общ продукт доказано повишава ефективността на лечението на псориазис. Освен това комбинацията от двете активни съставки скъсява значително времето за постигане на максимален резултат от терапията и удължава периода на ремисия, т.е. периодът, в който заболяването не се проявява. Най-важното от всичко обаче е, че при спазване на мерките за приложение, такива комбинирани продукти действат без поява на опасни странични ефекти, а състоянието на кожата значително се подобрява. Постига се изчистване от плаките за период на приложение средно около 2 месеца.

borola