Една трета от засегнатите от псориазис в световен мащаб са деца. Предвид характерните прояви на кожното заболяване потърпевшите малчугани са в незавидна позиция спрямо своите връстници. Това особено ярко проличава през настоящия сезон, когато редица външни фактори застрашават състоянието им и ги принуждават да се лишават от редица летни приключения. За щастие сълзите в детските очи могат да бъдат спестени, а безметежната ваканция – гарантирана, ако се спазват 3 златни правила. Разберете кои са те в следващите редове.

Стратегии за пълноценна лятна ваканция на децата с псориазис

Ефективна фотозащита

Лятната ваканция е време за продължителни игри навън. За да могат и децата с псориазис да се включат в тях, те задължително трябва да се предпазят от вредната слънчева радиация. Най-добрият начин да го сторят е, като усвоят навика да нанасят висококачествено фотопротективно средство, преди да се озоват под палещите слънчеви лъчи. При избора му трябва да се съблюдава да има висок слънцезащитен фактор (SPF), да е водоустойчив и да предпазва както от UVA, така и от UVB лъчите. Препоръчително е прилагането на продукта да става минимум 30 минути преди излагане на слънце, за да може деликатната кожа на децата да усвои пълноценно защитните съставки. Изключително важно е процедурата да се повтаря през два часа, тъй като потта, отделяща се при топло време, отмива тънкия слънцезащитен филм от дермата и я оставя незащитена.

Кратковременен престой във водата

Освен на игрите на открито лятото е сезонът и на морските приключения. Децата с псориазис могат да са активни участници в тях само ако ограничат престоя сред морските вълни до 20 минути. Тази мярка изглежда жестока, но се налага, тъй като в противен случай кожата се дехидратира и съществува реална опасност псориазисът при малчуганите да се обостри.

Дълбока хидратация

Овлажняването на кожа на децата е сред ключовите фактори за налагане на ефективен контрол над кожното заболяване с хронично-рецидивиращ ход. Ето защо е наложително мъниците да нанасят висококачествени емолиенти като Липобаза, които възстановяват водно-липидната мантия на кожата и предотвратяват нейното изсушаване.
Ние от екипа на програма Псоралек приканваме родителите на деца с псориазис да следят зорко за спазване на посочените препоръки. В случай че имат неясноти около прилагането на мерките за противодействие на вредните атмосферни влияния през лятото, сме готови моментално да ги разсеем. Приканваме ги да отправят въпросите си към нас по време на безплатните онлайн консултации, които организираме. На базата на последните научни открития ние ще предоставим компетентна и актуална здравна информация и ще ги насочим към стратегиите за удължаване на периода на ремисия на псориазис при децата.

borola