Заключението от скорошно проучване сочи, че жените, които често консумират спиртни напитки, са силно застрашени от развитието на псориазис. Връзката между прекомерната употреба на алкохолни продукти и появата или обострянето на псориазис отдавна е подозирана, но вече е и доказана.

Проучване с участващи над хиляда жени е показало, че при редовно консумиращите алкохол има 70% по-висок риск от развитие на псориазис, отколкото при дамите въздържателки. Разглеждайки поотделно напитките, които изследваните жени споделяли, че консумират най-често, учените са установили, че пред най-сериозна заплаха са изправени представителките на нежния пол, които редовно консумират бира. Сред дамите с псориазис повече от две трети са такива, които употребяват поне по една бира на ден.

Учените считат, че основната причина, която определя бирата като толкова отчетлив, провокиращ развитието на псориазис фактор, се крие в накой от съставящите я продукти. Повечето данни сочат, че въпросният продукт е скорбялата, участваща в състава на използваният в пивоварството ечемик. Скорбялата съдържа глутен, към който са чувствителни много голяма част от страдащите от псориазис хора.

Всичко това води до няколко важни извода, които биха имали силен профилактичен ефект и биха предпазили много жени от псориазисните страдания. Например, жени, които са предразположени към развитие на псориазис (такива, в чиято семейна история има болни), би следвало да избягват употребата на алкохол и най-вече бирени продукти. Същото важи и за дами, които имат псориазис и се лекуват, независимо по кой от приетите методи на терапия – алкохолната косумация при тях би имала силно потискащо лечението влияние. Ето защо тя би следвало да се намали до минимум, дори в периоди на ремисия и отсъствие на прояви на заболяването.

borola