Както всеки човек със здравословен проблем, така и хората с псориазис се интересуват в най-голяма степен от един основен въпрос – възможно ли е да се излекуват окончателно от това кожно заболяване? Учени и лекари по света дават единодушен отговор на този въпрос – псориазис е много особено състояние, чиято природа го прави все още нелечим. Това обаче не бива да отчайва страдащите. Макар и да не могат да го преодолеят напълно, хората с псориазис могат напълно успешно да го държат под контрол и да намалят значително тежестта на неговите прояви. Съвременната медицина предлага няколко терапевтични подхода в тази насока, които дават много задоволителни резултати при повечето от лекуваните пациенти.

Защо все още не е възможно да се излекува напълно псориазис?

Причините за развитие на това кожно заболяване са комплексни. От една страна, в голяма част от случаите пациентите са унаследили псориазис от някой от своите родители – генетичният фактор е изключително застъпен. От друга страна, това е автоимунно заболяване, т.е. появата му се свързва с нарушение в дейността на имунната система. Тя погрешно се активира и реагира с възпалителни реакции срещу собствени за организма структури. Налице е имунен отговор без в организма да са попаднали външни и болестотворни агенти, които да го предизвикат.
Тези особености на псориазис са главната бариера срещу възможността да се създаде ваксина срещу него или да се разработи гарантиран метод за пълното му излекуване.

Кои са методите, с които хората с псориазис могат значително да намалят остротата на проявите му?

Както стана дума, страдащите от псориазис могат да разчитат на изпитани във времето и даващи добри резултати при много пациенти терапевтични методи за контрол над заболяването. Псориазис има склонността да затихва и при наличие на определени фактори да се проявява отново със смущаващи плаки по различни участъци на кожата. Именно появата и вида на тези плаки може да се контролира, така че те да не влошават сериозно самочувствието и начина на живот на пациентите.

Разработени са три основни метода за терапия при пациенти с псориазис:

Системна терапия с биологични средства

Този метод дава много високи резултати, но те се постигат за сметка на силно потискане на имунната система с прием на силни лекарствени продукти – имуносупресори. Затова биологичното лечение би трябвало да се прилага само при много тежки случаи на псориазис, който не се поддава на някой от другите методи.

Фототерапия

Този метод се прилага успешно при много случаи на псориазис. Извършва се облъчване на засегнатите зони на кожата със специални ултравиолетови лъчи, които значително успокояват раздразнението и възпалението.

Прилагане на локални дерматологични продукти

Това е универсален метод за директно третиране на псориатичните плаки с локално действащи продукти. Локалната терапия с такива средства би следвало да е първи избор за овладяване на псориазисна атака. Дерматологични продукти за локално приложение може да се прилагат самостоятелно и дават добри резултати при много пациенти. Освен това се препоръчват и като съпътстваща терапия при хора, лекувани с някои от другите възможни методи за контролиране на псориазис.

borola