Въпреки, че проявите на псориазис са непредвидими, засегнатите от него със сигурност са усещали колко по-често той напомня за себе си през зимата със застудяването на времето. Причината се крие в това, че факторите, които обострят псориазиса, действат най-силно именно през студения период на годината. Затова е важно всеки, страдащ от псориазис да познава тези фактори, за да може да им противодействa.

Кои са най-изявените причини, които могат да отежнят състоянието на пациентите с псориазис през зимата?

Видът на кожата на всеки човек се влошава под въздействието на студеното и сухо време. Най-силно то повлиява кожата на хората с псориазис. Именно студът и сухия въздух са основния фактор, предизвикващ зачестяване на псориазисните атаки през зимата. Под тяхно въздействие кожата се изсушава и напуква. Тези раздразнения са друг фактор, който предизвиква по-тежки изяви на псориазис през зимата. Проучването на това заболяване доказва, че дори и малки наранявания по кожата повишават риска от поява на псориатични плаки в наранените зони и влошаване състоянието на болния. Възможно е дори ухапване от насекомо или убождане от игла при поставяне на инжекция да провокира псориазисна атака.

Друг типично зимен фактор, който често предизвиква поява на нови псориазисни плаки по кожата на пациентите са инфекциите, зачестяващи през зимата. Възпаленото гърло, вследствие на стрептококова инфекция например е състояние, което при огромен процент от хората с псориазис се съпровожда и от псориазисна атака.

Какво е решението?

Логичният извод за страдащите от псориазис, които искат да облекчат състоянието си през зимата, е че трябва да се опитат да минимизират влиянието именно на описаните фактори. Топлите дрехи биха могли да задържат топлината и влагата на кожата и да не допуснат нейното прекомерно изсушаване. Същият положителен ефект ще има и по-честото нанасяне на овлажняващи кожата продукти веднага след баня, когато кожата е още топла и влажна и ефектът от тези продукти е най-добър. Важно е и опазването на кожата от наранявания, както и избягване на чесането, дори при наличие на сърбящи участъци, тъй като това само би влошило състоянието на кожата около тях. Хората с псориазис трябва да повишат и грижите за общото си здраве през зимата с цел избягване развитието на инфекции, които също може да допринесат за влошаване на това кожно заболяване.

borola