Ако сте част от милионите хора по света, които страдат от псориазис, може би сте се чудили дали алергичните реакции влошават състоянието на кожата ви и провокират по-сериозни псориазисни прояви. Доктори и изследователи досега не са открили пряка връзка между двата проблема, но все пак налице са и някои съвпадения в проявите им.

Псориазисът и алергичните реакции се провокират от промени, засягащи имунната система. Псориазисът е автоимунно заболяване – вашата имунна система по грешка атакува някои собствени клетки, неправилно разпознати като патогенни. Алергиите се появяват, когато имунната система предприеме сериозна реакция срещу чужди за организма клетки или тела като поленови частици, пухчета и козина от домашни любимци, някои храни и др.

Някои хора бъркат симптомите на псориазис и алергични реакции и си приписват някое от двете състояния на базата на появата на зачервявания, сърбеж и зони на раздразнение по кожата.

Лекари споделят, че много пациенти се обръщат към тях за помощ за овладяване на алергични прояви, но след преглед се установява, че всъщност имат псориазис. Така че дори за подозирате едно от двете състояния при себе си, все пак може да се окаже другото – затова разчитайте само на достоверността на лекарската преценка, още повече, че това са различни заболявания, с различаващи се методи на лечение.

Ако имате псориазис, стресът може да е в голяма степен причината за обострянето му. Стресовите състояния може да засилят остротата и на алергичните прояви. При алергична реакция тялото е поставено под сериозно напрежение и то на практика води борба с причинителя на алергията. Това е силно стресиращо състояние, което силно повлиява имунната система. При такива състояния се обострят и проявите на псориазиса.

Употребата на някои лекарства също може да повлияе проявите на двете заболявания. Лекарите отбелязват тенденцията някои лекарства против алергия да потискат и псориазисните атаки или да ги влошават. И обратно – пациенти лекувани срещу псориазис с лекарства, които потискат имунната система, понасят по-лесно действието на фактори, които обикновено биха предизвикали алергични реакции у тях.

Хора с псориазис и склонност към алергични прояви , понякога може да изпитат влошаване и на двата си проблема едновременно в определени периоди на годината.

Причината за това не се крие в някакви специфични състояния на организма, а в чисто сезонни закономерности и климатични условия.

Заключението на специалистите гласи, че псориазисът самостоятелно не може да окаже ефект за влошаване на алергиите и обратно. По-скоро се наблюдават условия и фактори, които могат едновременно да повлияят и двете състояния в една и съща посока. Затова се препоръчва избягване на влиянието на факторите, които въздействат обострящо и на двете – например стресът. Също така, необходимо е да се знае, че интензивното чесане на зони с алергични прояви и разраняването на кожата там, обикновено предпоставя за поява и на псориазисни плаки на засегнатите места.

borola