Какво знаем за псориазиса?

Псориазисът е често срещано хронично-рецидивиращо кожно заболяване, което се характеризира с поява на сиви или розови плаки, покрити от сребристо-бели люспи върху лактите, коленете, окосмената част на главата, кръста и т.н. Псориазисът може да бъде съпроводен от промяна в метаболизма и атеросклеротични изменения, засягащи кръвоносните съдове.

Каква е връзката между псориазиса и нивото на хормона пролактин в кръвта?

Пролактинът е хормон, произвеждан от предния дял на хипофизната жлеза – аденохипофизата. Под негово влияние при всяка жена млечната жлеза нараства и настъпва лактация (образуване на мляко).

Според испански учени нивото на хормона пролактин може да бъде считанo за показател за риска от развитие на кожното страдание псориазис. Изследвания доказват, че пролактинът оказва влияние върху активността на имунната система и е от определящо значение за появата на различни автоимунни заболявания. Специалистите от болница Del Mar в Барселона извършват наблюдения над измененията в нивото на пролактина при едно от най-често срещаните автоимунни кожни заболявания – псориазис. В изследването взимат участие 20 доброволци във възрастовия диапазон от 18 до 88 години, страдащи от псориазис. Преди и след проведеното лечение специалистите измерват пролактиновото ниво в организма на всеки доброволец. Получените резултати били сравнени с тези на 20 доброволци, които не били засегнати от псориазис. Учените установяват, че преди осъществяването на терапията, в организма на доброволците с псориазис нивата на хормона пролактин са по-високи, в сравнение с тези при здравите. Освен това става ясно, че след края на терапията нивата му са се понижили значително, а състоянието на кожата на пациентите се е подобрило. Ето защо според специалистите, провели изследването, нивата на пролактина в организма оказват влияние върху риска от поява на псориазис. Учените предполагат, че нивото на хормона пролактин оказва въздействие върху броя на кератиноцитите (клетки от епидермиса на кожата), количеството на които се повишава при пациентите с псориазис.

Кои са основните фактори, отговорни за повишаване нивото на пролактин?

Сред тях са:

– стресът, високите нива на който водят до задълбочаване на псориазиса

– приемът на лекарства като антидепресанти, антиеметици (медикаменти против повръщане) и др.

– нарушените функции на щитовидната жлеза

Откриването и избягването на факторите, които увеличават нивата на пролактина и придържането към назначеното лечение на псориазис са успешни методи за подобряване на външния вид на кожата на пациентите, засегнати от него.

borola