Неведнъж сме споменавали различните методи за облекчаване и лечение на псориазис. Особено любопитен и интересен обаче е един нестандартен подход за облекчаване на състоянието. Става въпрос за светлинна терапия с червена светлина.

Какво представлява терапията с червена светлина и как се използва за лечение на псориазис?

За разлика от фототерапията, при която се разчита на ползите от контролираното облъчване на ултравиолетова светлина, при този вид терапия се залага на благотворния ефект на червената и инфрачервената LED светлина върху състоянието на кожата. Червената светлина не притежава ултравиолетова светлина и е с по-голяма дължина на вълната, в сравнение със синята светлина.

Дължината на вълната на червената светлина е около 645 nm, а на инфрачервената – приблизително 830 nm. И двата вида светлина се отличават с известни ползи за облекчаване на симптомите на псориазис.
Кожата ни притежава способността да абсорбира светлината и да я използва за стимулиране на регенерацията на епидермалните клетки. Оттам и ползите от прилагането на всякакви светлинни терапии, включително и червена светлина, за лечение на псориазис.

Ползите от прилагането на червена светлина за лечение на псориазис са проучвани и доказани неколкократно. Според проучване, публикувано в Журнала на Европейската Академия по Дерматология и Венерология през 2011 г., ефектът от лечението на кожното заболяване с червена светлина се изразява в намаляване на плаките при правилните дози на облъчване и под наблюдението на специалист.

Червената светлина притежава и друг ползотворен ефект за състоянието и здравия вид на кожата. И той е подобряване на нейната текстура и заличаване на фините линии, образували се вследствие на напредване на възрастта. Т.е. притежава подмладяващ ефект.

Предимството на терапията е, че се отличава с висока степен на безопасност, а недостатъкът – това, че е добре да се внимава с прилагането на този терапевтичен подход ако се приемат някакви фотосенсибилизиращи средства – такива, които повишават чувствителността на кожата към светлината. Това важи и за фототерапията.

Висококвалифицираните и компетентни специалисти от програма Псоралек са на мнение, че всеки терапевтичен подход за лечение на псориазис следва да се изпълнява с особено внимание и след консултация и съгласуване с дерматолог. Преценката на специалистите може да бъде най-обективна на база състоянието на пациента и тежестта на проявите.

За по-голямо удобство на страдащите от кожното заболяване, програма Псоралек провежда регулярно безплатни прегледи и училища за псориазис, а освен това предлага безплатна онлайн консултация.

borola