Псориазисът е хронично незаразно заболяване на кожата, от което са засегнати милиони хора по света. Като причина за неговата поява се посочва комбинацията от различни провокиращи външни и вътрешни фактори, включително и генетична предразположеност. Специалистите са категорични, че имунната система има съществена роля за поява на симптомите на болестта. Кожното заболяване се свързва с нарушена функция на специфични клетки на имунната система, наречени Т-клетки. Те принадлежат към групата на белите кръвни клетки, известни като лимфоцити и имат централна роля в клетъчния имунитет.

Образуването им започва в костния мозък, след което по кръвен път достигат до тимуса (лимфоиден орган, разположен зад гръдната кост), където протича тяхното съзряване. След известен период Т-клетките отново постъпват в кръвния ток и мигрират към слезката и лимфните възли. Функцията на тези имунни клетки е свързана със защита на организма от инфекциозни причинители. При нормални условия имунокомпетентните Т-клетки проявяват изразена толерантност към структурите на собствения организъм.

При псориазиса обаче тази толерантност е силно нарушена което е причина за възникване на автоимунност т.е. Т-клетките стават прекалено активни и оключват друг вид имунен отговор. Налице е нарушена имунна регулация. С това е свързан и бързия цикъл на диференциация на горния слой клетки на кожата. При здрави хора кожните клетки узряват постепенно и се заместват с нови за около месец. При псориазиса този период е съкратен между 3 и 8 дни. Именно с това е свързана появата на псориатични плаки, покрити със сребристо-бели люспи.

В търсене на нови начини за борба с псориазиса изследователи и лекари продължават да разработват нови продукти и да провеждат различни клинични изпитвания. Повечето специалисти са оптимистично настроени, че скоро съвременната медицина и наука ще намерят решение за пълно излекуване от заболяването.

borola