Лечението на псориазис е дълъг и сложен процес, най-важни от които са моментите на дългосрочно наблюдение на пациентите и правилен избор на методи и средства за лечение.

Винаги трябва да се помни, че най-важното в лечението на тази непредсказуема болест е «noli nocere» (да не навреди). В много отношения, лечение на псориазис зависи от пациента, от неговата осведоменост за тази болест, душевно състояние, настроение и оптимизъм.

Уверете се, че това наистина е псориазис (ако обривът се появява за първи път).
Спомнете си събития и обстоятелства, които са предшествали появата на обрива.
Това може да бъде стресова ситуация, интоксикация – лекарствена, алкохолна, хранителна и т.н., продължителна хипотермия, инфекциозни заболявания и ваксинации и др.
Впоследствие отстранете влиянието на тези фактори върху вашия организъм.

При псориазис не можете или не трябва да се…

Боледува. Не допускайте преход от остри инфекиозни болести към хронични.

Пуши и пие. Помнете, че алкохолът и цигарите затрудняват лечението на псориазис и водят до обостряне на състоянието.

„Почиства организма“. Популярното през последните години „почистване“ на организма може да действа и като провокиращ фактор.

Злоупотребява с излагането на слънце. Много от болните отиват на море, за да се избавят от болестта, но скоро се убеждават, че заболяването се появява с нова сила.
Отделяйте време за таласотерапията (слънчеви бани), но главно в сутрешните часове.

Консумира всичко. Успешно лечение на псориазис зависи от спазването на диетичен режим, който трябва да бъде енергийно пълноценен, с балансирано съдържание на мазнини и въглехидрати.
Необходимо да се изключи консумацията на цитрусови плодове, шоколад, яйца, мед, пълномаслено мляко и продукти, съдържащи червен пигмент (домати, чушки, ягоди).
След изчезването на плаките, в периода на ремисия, не злоупотребявайте с тези продукти. Желателно е рязко да се ограничат кисели, пикантни и мазни храни, месо, сладкиши.

По възможност да се изключат продукти, които причиняват алергични реакции или да се ограничи тяхната консумация.
Увеличете броя на храненията, но намалете количеството на приеманата храна.
Ястията да са варени, печени, задушени.

Успешно лечение на псориазис зависи от изключването на пикантни ястия, подправки и пикантни зеленчуци, подправки (горчица, майонеза и др ..), пушени продукти, рибни и гъбени супи и сосове, намаляване на приема на сол и солени храни.

При интензивен прогрес на процеса са необходими разтоварващи дни и рязко ограничаване на консумацията на алкохолни напитки. Намалете приема на продукти, съдържащи захар.

Лечение на псориазис е комплексно и се извършва като се вземат предвид много фактори, които допринасят за развитието или обострянето на заболяването, както и спазването на определени правила на хранене.

При псориазис може да се приемат…

Полиненаситени мастни киселини. Особено внимание трябва да се обърне на консумацията на растителни масла, които съдържат полиненаситени мастни киселини. Получаването на достатъчно количество полиненаситени мастни киселини е много важно при псориазис, тъй като те образуват в организма биологично активни вещества, оказват противовъзпалително и антиалергично действие, имат положителен ефект върху състоянието на кожата и стените на кръвоносните съдове, регулират метаболизма (в частност липидния метаболизъм в черния дроб, обмена на някои витамини).

Фибри. При тази група пациенти възниква необходимост от периодично поддържане на функцията за почистване на черния дроб и на неговото участие в липидния обмен. От голямо значение е редовната дефекация. При склонност към запек в диета да се включват храни с високо съдържание на фибри и ястия със слабително действие. Храненето трябва да е обогатено с продукти, нормализиращи липидният обмен.

Витамини. Лечение на псориазис протича успешно, когато специално внимание се обърне на постъпването в организма на витамини, принадлежащи към групата на антиоксидантите. Те помагат при неутрализацията на свободните радикали, които увреждат кожата; укрепват стените на кръвоносните съдове; те са важни за синтеза на колаген и еластин (компонентите на съединителната тъкан).
Витамини от група B, участващи във всички клетъчни процеси, също помага да се поддържа кожата здрава. В допълнение, витамини В имат благоприятен ефект върху нервната система, което е важно за това заболяване. Типично за псориазис се явява увеличената пролиферация на клетки на кожата и тяхното непълно съзряване. Установено е, че клетките в горния слой на кожата (кератиноцити), имат висока чувствителност към витамин D.
В практическата медицина с успех се ползват препарати с витамин D.

При изготвянето на диета е важно да се помни: включване в диетата на храни, богати на витамин Е (растителни масла); C (роза, сладък пипер, френско грозде); A, бета-каротин (черен дроб, масло, сладък пипер); D (рибни продукти)] В (говеждо черния дроб, елда) и биофлавоноиди (касис).

Калций. Диетата трябва да бъда богата на продукти, които са източници на калций (сирене, млечни продукти, и др ..); притежават противовъзпалително и антиалергично действие.

Цинк. При псориазис е важно да се отчита постъплението на цинк, от който зависи производството на протеин, необходим за заздравяването на рани, повишаване на имунитета и антиоксидантна защита.

borola