Псориазисът е едно от често срещаните кожни заболявания, което причинява зачервяване, лющене и удебеляване на отделни участъци по кожата. Инвертния псориазис е още познат под името флексурален псориазис и обхваща областта около гънките на кожата както и половите органи.
Характерното място, където се наблюдават псориатичните лезии (увреждания на тъканта) са:

– слабините
– областта около пъпа
– гениталиите
– областта около ануса;
– подмишниците
– под гърдите

Този тип псориазис обикновено не се проявява самостоятелно – голяма част от засегнатите от него хора страдат и от псориазис, който е локализиран в областта зад ушите, вътрешната част на ушния канал, кожата на главата, коленете, лактите.

Факторите, които са в състояние да утежнят протичането на този тип псориазис са:

– високите нива на стрес
– употребата на тютюневи изделия
– нездравословен хранителен режим
– чувството за безпокойство
– наличие на заболявания като колит и гастрит
– преминаването от един сезон към друг
– употребата на антидепресанти и бета – блокери (медикаменти, предназначени за понижаване на кръвното налягане, нормализиране на сърдечния ритъм и др)

По-голяма опасност от развитието на този тип псориазис съществува през пубертета, както и при жените навлязли в периода на менопаузата или постменопаузата.

Тъй като кожните гънки на изброените локации са влажни, появата на този тип псориазис е по-различна от тази при останалите видове. Той няма сребристи сквами (излющени рогови клетки, имащи формата на люспи), като при него те са гладки и лъскави. В резултат на изпотяването на кожата и триенето й, тя може да придобие възпален вид. Възможна е появата на фисури (цепнатини) в дълбочината на кожните гънки, които е възможно да кървят и да се инфектират. Кожата има тъмночервен цвят и дефинирани граници на псориазиса. Могат да се появят също така лющещи се плаки по кожата.

Инвертния псориазис се повлиява добре от употребата на локални средства като овлажнители и др.

borola