Инвертен псориазис е форма на кожно заболяване, при което се засягат зоните покрай големите кожни гънки. Това е сравнително рядко срещана форма на псориазис, но на фона на големия брой пациенти, засегнатите от инвертен псориазис никак не са малко.

Какво е най-характерно за инвертен псориазис – заразно ли е?

Кожните плаки при инвертен псориазис са гладки и лъщящи и не са покрити с люспи. Причината за това се крие във факта, че плаките се образуват основно в кожните гънки, където се задържа влага, кожата е влажна и не се лющи.
Инвертният псориазис, подобно на псориазис вулгарис е автоимунно състояние, не е заразен и по никакъв начин не може да се предаде от болен на здрав човек.

С какво най-често се обърква инвертният псориазис?

Характерният вид и разположението на псориатичните плаки при тази форма на заболяването са причина за това то често да се обърква с други кожни заболявания, основно с интертриго. Това е най-често гъбична инфекция на кожата около големите кожни гънки, например покрай слабините или под мишниците. Интертриго може да се развие самостоятелно или вследствие на инфектиране на кожата покрай псориатичните плаки в резултат на прекомерно чесане.

Кой най-често страда от инвертен псориазис?

Основната група от засегнатите от инвертен псориазис са хора с наднормено тегло и затлъстяване, които водят заседнал начин на живот. При тях се образуват по-големи кожни гънки, в които плаките може да се образуват много по-лесно и често.

Инвертен псориазис – лечение

За успешно лечение на псориазис в инвертната му форма се изисква внимателна преценка на лекуващия лекар. Тази статия цели единствено представяне на допълнителна информация за заболяването и характерните му особености и по никакъв начин не би следвало да насочва към самостоятелно поставяне на диагноза или назначаване на самолечение.

При установяване на инвертен псориазис основната клинична практика включва назначаване на лечение с локално действащи продукти. В рамките на продължително прилагане, съпроводено от периоди на “почивка”, тези продукти осигуряват успешен контрол над псориазиса и значително удължават периодите на ремисия.

За допълнителна информация може да изпратите Вашите запитвания към нашите квалифицирани специалисти от програма Псоралек.

borola