Никой не усеща влиянието на облеклото върху себе си по-ясно и цялостно от милионите хора, страдащи от псориазис. Те са принудени да търсят преди всичко удобство и да насочват избора си към най-малкото зло. При тях става въпрос не толкова за избор на външен вид, колкото за избор на материи, които да не предизвикват обостряне на псориазисните симптоми. Цялото неудобство идва от това, че някои материи предизвикват дразнене на кожата и могат да провокират псориазисна атака или да отежнят състоянието на засегнатия.

Всеобщо схващане е, че вълнените материи са водещия текстилен „враг“ на хората с псориазис и много от тях са принудени да търсят удачна алтернатива.

Този въпрос е особено актуален в студения период на годината. За хората, при които справянето с тези проблеми представлява сериозна трудност ще дадем няколко съвета за избор на облекло, максимално щадящо деликатното кожно заболяване. Изборът на такова облекло ще помогне да се избегнат болките, кървенето и цялостния дискомфорт, причинен от псориазиса. Ето нашите препоръки:

1. Избирайте предимно памучни облекла. Сравнен с другите текстилни материи, памукът „диша“, много по-слабо дразни кожата, не прилепва към нея и не предизвиква прегряване и задържане на влага.

2. Обличайте по-широки дрехи. Колкото по-рядък е допира на облеклото със засегнатата кожа, толкова по-голям е комфорта и неудобствата са по-малки. Това важи най-вече по отношение на бельото и контактите му с псориазисни плаки в интимните зони или под мишниците.

3. Избягвайте ползването на прахове за пране и силни омекотители. По-удачен избор са слабо ароматизираните течни препарати. Те съдържат по-малко дразнещи кожата съставки и се разтварят по-добре във водата, без по дрехите да остават частици от тях, както често се случва с праховете.

В заключение ще кажем, че не бива да се допуска кожното страдание да се превърне в проблем от емоционално естество, защото е доказано, че стресът и психическото напрежение изострят неговите изяви.

borola