Когато говорим за псориазис и съпровождащите го оплаквания, не бива да се подчертават само неудобствата, които тези фактори създават през деня. Това всъщност е по-леката част на денонощието за страдащите от това кожно заболяване. Истината е, че тежките симптоми на псориазис и оплакванията, които предизвикват се усещат многократно по-силно нощем. Това е причината много от хората с псориазис да изпитват сериозни проблеми със съня – безсъние (инсомния), често събуждане и др.

Псориазис – симптоми. Как сънят допринася за обострянето им?

Основните симптоми на псориазис включват зачервяване на кожата и образуване на червени и изпъкнали плаки, често предизвикващи сърбеж по кожата. Чесането на засегнатите участъци от една страна обостря проявите на заболяването, а от друга – създава условия за допълнително раздразнение и поява на кожни инфекции.

По време на сън самоконтролът е отслабен, което предразполага към неволно разчесване на плаките. Много от страдащите от псориазис са засегнати и от т.нар. синдром на Кьобнер, вследствие на който дори лекото раздразнение на кожата води до отежняване изявите на псориазис и поява на допълнителни плаки в тези зони. Това води до образуване на допълнителен стрес и редом със сърбежа по кожата е предпоставка за усложняване на проблемите със съня.

Програма Псоралек предлага няколко стъпки за осигуряване на пълноценен и спокоен сън за хората с това кожно заболяване. Качественият сън може да се определи като една от ефективните мерки за подобряване на състоянието при псориазис.

Как да подобрите съня си и да облекчите симптомите при псориазис?

Специалистите дават следните препоръки:

– прием на природни продукти, които съдържат комбинация от мелатонин – естествен синхронизатор на съня и валериана – лечебно растение, което се използва още от древността като средство срещу безсъние

– носене на леки ръкавици нощем, с които да се пречи на разраняването на кожата при евентуално неволно чесане

– покриване на най-тежко засегнатите участъци от кожата с дишащи лепенки през нощта

– избягване пиенето на алкохол и кафе или прием на пикантни храни вечер. Те обострят състоянието на плаките, водят до допълнителен сърбеж и затрудняват лечението на псориазис.

borola