Псориазис е хронично кожно заболяване. Характерни за него са непредвидимите периодични изяви, протичащи с поява на плаки по кожата, често придружени от зачервяване, възпаления и сърбеж около поразените участъци. Счита се, че изявите на псориазис са най-тежки в моменти на силно напрежение и стрес, предизвикани от предстоящи важни за засегнатия човек събития. Именно в такива напрегнати моменти обострянето на псориазиса е още по-натоварващ и смущаващ проблем.

Много важно е засегнатият човек да може да разчита на изпитани мерки за поне частично облекчение на неприятните кожни симптоми. Ето един метод за намаляване на зачервяването по кожата, който води до облекчение у повечето болни от псориазис:

Необходимо е да се приложат няколко последователни стъпки:

Стъпка 1: Накисване на засегнатия участък в топла, но не гореща вода. Ако е засегната голяма част от кожата, може да се разчита на топла вана. Към водата може да се прибави сол, по възможност на кристали. Добре е да се престои така около 15 минути и да се долива постепенно топла вода, за поддържане на температурата.

Стъпка 2: Следва подсушаване на кожата с мека кърпа, като засегнатите участъци не бива да се търкат. За максимална ефективност, веднага след подсушаването се нанася овлажняващ продукт, по възможност бързо попиваща емулсия или маз, с цел по-дълбоко проникване в кожата. Като много ефективни се сочат продуктите, съдържащи цинк пиритион. При сухо и студено време такива продукти следва да се прилагат по-често.

Стъпка 3: В някои случаи по-добър ефект се постига с покриването на засегнатия участък с водонепромокаема кърпа след нанасяне на овлажняващото мазило. Този метод позволява по-голямо количество от продукта да навлезе в кожата, а крайния резултат е намаляването на зачервяването и по-бързото успокояване на засегнатия участък.

Стъпка 4: Успоредно с употребата на овлажняващи продукти, добър ефект за намаляване зачервяването на кожата има и прилагането на фототерапия. Ултравиолетовите лъчи неутрализират голямото количество Т-клетки, чиято неконтролирана пролиферация е отговорна за появата на зачервяване по псориатичните плаки.

Предложените стъпки не крият рискове, а изпълнението им е удобно и в домашна обстановка. При нормално стечение на обстоятелствата, прилагането им би имало положителен ефект върху засегнатата от псориазис кожа. Това би довело до намаляване на зачервяването и по-лесно овладяване на псориатичната атака. Употребата на лекарствени продукти обаче трябва да се обсъди с лекар, за постигане на максимален ефект и избягване на негативни последствия.

borola