Лечението на псориазис е дълъг процес, който има като крайна цел продължителна ремисия (период от развитието на болестта или клинично състояние, през който човек е свободен от симптомите, или те са овладени и проявите им остават относително стабилни с течение на времето).

По тази причина непрекъснато се правят изследвания за допълване на познанията за патогенезата и етиологията на заболяването. Тъй като е доказано, че псориазисът е Т-клетъчно обусловена генодерматоза, използването на имуномодулатори в комплексното лечение е добра стратегия за повишаване на ефекта при лечението.

Добри резултати се получават при комбинирането на локалното лечение с природни имуномодулатори. Изборът на природен имуномодулатор при псориазис се определя от специфичното действие на съответния растителен екстракт.

Специално за псориазис е от особено голямо значение екстрактът да има ефект върху ТNF-алфа по две причини – TNF-алфа участва в патогенетичните механизми на заболяването и повишава противовъзпалителната активност на терапията. Това важи особено при хронични процеси.

Такъв специфичен ефект притежава екстрактът от кората на котешки нокът.

Латинското наименование на екстракта е Uncaria tomentosa. Доста по-популярно е наименованието Cat`s Claw. За максимална ефективност и безопасност при продължителна употреба се изисква екстрактът да бъде високопречистен.

Добавянето на Котешки нокът към локалното лечение на псориазис не само потиска провокиращите фактори за обостряне на заболяването, но и повишава ефективността на терапията като разширява нейните противовъзпалителни и имуномодулиращи ефекти. Голямо предимство на приложението на тези природни продукти е, че те увличават броя на отговарящите на лечението болни от псориазис или така наречените респондери, което позволява поддържането на терапията на псориазис на ниво с максимален профил на безопасност.

borola