Опитът на дерматолозите показва, че летните месеци се отразяват благотворно на голяма част от пациентите с псориазис. Подобрението в състоянието на кожата е най-видимо при онези, които прекарват известно време на морето. Това е причината, поради която в началото на активния летен сезон все повече специалисти приканват засегнатите да осъществят малко морско бягство с терапевтична цел. И за да е максимално ползотворен престоят дават някои ценни съвети.

Как страдащите от псориазис да се възползват в най-голяма степен от престоя на морския бряг?

Качествена слънцезащита
Умереното излагане на слънце води до подобряване на състоянието на 90% от хората с псориазис, но само когато са взети съответните мерки за предпазване от вредните UV-лъчи. Ето защо, когато приготвят багажа за морето, задължително трябва да сложат в куфара шапка с козирка или широка периферия, слънчеви очила и надежден слънцезащитен продукт. Препоръчително е фотопротективното средство да е с висок SPF фактор, да предпазва както от UVB, така и от UVA лъчите и да е водоустойчиво. Освен това не бива да съдържа консерванти, оцветители и аромати. Единствено ако отговаря на тези условия, то ще защитава надеждно от слънчеви изгаряния, които както е добре известно са основна причина за поява или обостряне на псориазис. Експертите съветват потърпевшите да го нанасят обилно върху незасегнатите кожни участъци 20-30 минути, след като са се изложили под слънчевите лъчи и да повтарят процедурата на всеки 2 часа.

Кратък престой във водата
Комбинирана с умерените слънчеви бани, морската вода значително подобрява състоянието на хората с псориазис. За да се насладят на благотворното й въздействие обаче, потърпевшите не бива да прекарват повече от 20 минути сред вълните. В противен случай кожата се дехидратира. След къпане в морето засегнатите трябва да отмият солта по тялото си и да нанесат качествени емолиенти като Липобаза, върху кожата, за да я предпазят от изсушаване.

Ограничаване на стреса
Налагането на ефективен контрол над псориазис през лятото е немислимо, ако потърпевшите не усвоят умението да избягват стресовите ситуации. Времето, прекарано на морето, може да се използва пълноценно, за да направят първите стъпки в тази посока. Разходките по плажа, слушането на шума на вълните и усещането за безметежност със сигурност ще им помогнат да забравят делничните грижи и да се почувстват в мир и хармония със себе си.

Членовете на висококвалифицирания екип на програма Псоралек горещо препоръчват на хората с псориазис да следват неотклонно предложените съвети, за да се завърнат в по-добро физическо и емоционално здраве от морската почивка. Освен това ги приканват да се свържат с тях за безплатна онлайн консултация, в случай че имат въпроси около мерките, които трябва да предприемат, за да защитят кожата си от вредните атмосферни влияния. След обстойно запознаване със състоянието им и в зависимост от тежестта на симптоматиката те ще им предоставят компетентна информация и ще ги запознаят със стратегиите за активен живот без страдание.

borola