Лечението с кални бани при псориазис е популярно и ефективно третиране на кожните прояви, псориатичния артрит и менталното състояние на засегнатите. В настоящия материал ще ви разкрием защо терапията с лечебна кал е предпочитан начин за овладяване на проявите на кожното заболяване.

Кални бани при псориазис – силата на лечебната кал

Пелоидотерапия е другото име на известното лечение с кал. По нашите земи от древни времена е позната и използвана оздравителната сила на лечебната кал. Тя е предпочитано средство за природно лечение на различни кожни заболявания и опорно-двигателни проблеми. Мнозина избират да третират с кал и състояния като хроничен бронхит, мускулна слабост и понижен имунитет.

Според произхода, у нас се срещат три вида лечебна кал:

  • торфена кал – лесно абсорбираща се от тялото, с богато органично съдържание на аминокиселини, фитохормони, фулвична киселина, витамини и хуминови киселини.
  • лиманна кал – образува се на дъното на солените крайморски езера, с черен цвят и високо съдържание на микроелементи, хормони, витамини и биоактивни вещества.
  • минерално-изворна кал – образува се в устието на минералните извори, широко използвана в козметиката.

Лечебната кал има обезболяващ и затоплящ ефект, като също така съдейства за прочистване на тялото от натрупаните токсини. Благоприятният ѝефект е високо ценен при терапия на псориазис и екзема.

Какво представлява терапията чрез кални бани при псориазис?

Приложена върху кожата, лечебната кал прониква чрез нея до различни органи и системи в организма. Топлината, която постепенно отдава, спомага за подсилване на съдържащите се в нея ценни активни вещества.

Редица са положителните ѝ ефекти спрямо цялостното подобряване на състоянието на организма. Сред тях са подобряване на кръвообращението и метаболитните процеси, благоприятно въздействие при артрит, остеопороза, радикулит, дискова болест, състояния при лек диабет и др. Лечението с кал спомага за промяна на киселинно-алкалната среда в организма към алкална и подобрява възстановителните процеси.

Калолечението подпомага продължителните процеси на ремисия при псориазис поради нормализиране на метаболитните процеси в клетките на дермата. Освен за овладяване на кожните прояви, третирането с кал въздейства и върху психическото състояние на засегнатите. Релаксиращите терапии спомагат за освобождаване от натрупания стрес.

Можете да откриете множество приложения на лечебната кал чрез модерни спа терапии в санаториуми и комплекси за лечение у нас. Сред най-известните и предпочитани терапии са калните вани, Египетски бани, кални компреси, маски и апликации.

Още ценна информация за овладяване на псориазис

Псориазисът е кожно заболяване, което задължително изисква специализирана медицинска подкрепа и провеждане на подходяща терапия. Ако сте засегнати от него, не се колебайте да се потърсите помощ от медицинските специалисти на програма Псоралек. Висококвалифицираният екип ще ви насочи към най-подходящите методи за овладяване на псориазиса според индивидуалното ви състояние.

borola