Кожата е външна обвивка на нашето тяло и една от основните й функции е свързана със защита на организма от неблагоприятното въздействие на околната среда. Анатомично се състои от епидермис, дерма и подкожна съединителна тъкан. Заболяванията на кожата включват голям брой страдания, които засягат нейната цялост, структура и еластичност.

Причините за поява на определен кожен проблем може да бъдат най-различни – бактериални, вирусни и гъбични инфекции, автоимунни заболявания и др. Терапията на кожните болести се прилага по два начина, чрез вътрешно (общо) лечение и локално (външно), което се определя от начина на приложение на лекарствените средства и от степента на засегнатите участъци.

Локалното лечение на кожните заболявания е предпочитано от много специалисти, тъй като се избягва натоварването на вътрешните органи с лекарствени средства, а приложените по този начин медикаменти се метаболизират само в кожата.

От друга страна лекарствените средства, които се прилагат локално, действат директно на кожата, а това позволява непрекъснато контролиране на желания терапевтичен ефект. Такъв е и основния подход при лечението на псориазис. Едни от най-използваните локални средства, за терапия на кожното заболяване са кортикостероидите. Те са мощни противовъзпалителни медикаменти, които намаляват сърбежа, лющенето и зачервяването.

Локалните стероиди действат по различни механизми, като основния им ефект е свързан с вазоконстрикция (свиване на кръвоносните съдове). Именно на способността на локалните стероиди да предизвикват констрикция на малките кръвоносни съдове се дължи ограничаване на зачервяването и еритемните процеси при голям брой дерматологични заболявания. Самостоятелното приложение на кортикостероиди обаче крие риск от поява на редица нежелани реакции и влошаване на псориазиса. Затова те често се комбинират с аналози на витамин D3 – калципотриол.

Синтетичните форми на витамин D3 намаляват скоростта на обновяване на епидермалните клетки, която е силно ускорена при пациентите с псориазис. Различни клинични проучвания доказват ефективността на дерматологичните продукти, в чийто състав присъства комбинацията калципотриол и бетаметазон (локален кортикостероид). Специалистите са на мнение, че те са подходящи средства за локална терапия при лек до умерен псориазис. Съществуват и други локални средства за лечение на кожното страдание, които намират по-малко приложение – катран и дитранол, производни на витамин А и др.

borola