Плаките, които се образуват върху кожата при псориазис могат да засегнат най-разнообразни места по тялото – от нокътните легла на пръстите на ръцете и краката до скалпа. Където и да се появят, винаги предизвикват лющене на повърхностния кожен слой и отделяне на мъртви епидермални клетки. Когато псориазис засегне скалпа, към цялостното неудобство на заболяването се прибавя и обилното отделяне на пърхот. Това изисква изборът на шампоан да бъде внимателен и съобразен с особеностите на това специфично заболяване.

Препоръчва се подходът към грижата за скалпа при хората с псориазис да бъде деликатен и да се избягва ползването на силни и дразнещи кожата шампоани, които само биха отежнили протичането на псориазиса. Ето кои типове шампоан би следвало да са първи избор за ползване при псориазис на скалпа

  • Според специалистите много добро влияние за овладяване на скалпната форма на псориазис оказват продуктите, които съдържат цинк пиритион. Те овлажняват кожата, улесняват отделянето на лющещите се клетки и намаляват кожното раздразнение. Именно тези ефекти и силата на действие на цинк пиритион го прави добър избор за лечение на псориазис на скалпа.
  • Катранени шампоани – катранът, в концентрация до 5% в съответните продукти, забавя растежа на кожните клетки и успокоява раздразнението на кожата.
  • Шампоани, съдържащи салицилова киселина – това съединение би следвало да е познато на всеки, който е имал проблеми с кожата си. Салициловата киселина влияе добре при псориазис, защото стимулира отделянето на повърхностния слой клетки от псориазисните плаки. Поради това първоначалния ефект от прилагането й ще доведе до по-обилно лющене на кожата на скалпа. В дългосрочен аспект употребата на шампоан със салицилова киселина оказва позитивен ефект върху облекчаване симптомите на псориазиса.
  • Шампоани с кератолитичен ефект – и те, подобно на тези, съдържащи салицилова киселина, омекотяват повърхностния кожен слой и способстват за намаляване дебелината на псориатичните плаки.

Псориазис на скалпа е състояние, което си има своите естетически и физически последствия, но консултацията със специалист и избора на подходящ измивен продукт могат да помогнат за овладяване на проблема и избягване на негативните емоционални последствия от него. Кожата на скалпа е дебела и плътна и съответно изисква по-сериозно внимание и търпение за справяне с псориазисните изяви по нея.

borola