Прочистване на стомашно-чревния тракт

Според специалисти един от най-подходящите начини за подобряване състоянието на кожата на пациентите с псориазис е освобождаването от натрупаните токсини, намиращи се в червата. За тази цел се използват различни слабителни средства.
Едни от естествените слабителни са определени храни, подпомагащи лечението на псориазис.

Кои са хранителните продукти, които подпомагат освобождаването от токсините?

–  Според специалисти едни от най-ефективните храни, прилагани за тази цел са суровите зеленчуци и плодове. Те могат да се консумират също така и в задушен вид. Препоръчителна е честата им консумация. Сред плодовете най-подходящи за задушаване са стафидите, ябълките, кайсиите, прасковите, крушите и сливите. Според вкуса на пациента те могат да се приемат и в комбинации. Консумират се в количество от половин до една чаша два пъти дневно до настъпване на пълно изчистване на стомашно-чревния тракт. Приеманите впоследствие задушени плодове, като част от хранителния режим ще помогнат на пациента да поддържа постигнатото пречистено състояние.

–  Други храни, които подпомагат пречистването на червата са плодовете със семки като смокините и стафидите. Несмилаемите им остатъчни части и семките стимулират механично движението на червата. Обелките от пресните плодове и целулозата в зеленчуците имат свойството да увеличават обема си и съответно степента на разпъване на чревната стена. По този начин също успешно се стимулира чревната функция.

–  Храните, които съдържат витамин В също са сред предпочитаните. Според специалистите този витамин има способността да повишава тонуса на чревната мускулатура. По този начин също се стимулира чревната дейност. Храните, които съдържат витамин В са бирена мая, пшеничен зародиш, пълнозърнесто брашно, соево брашно, елда, яйчен жълтък, бадеми, ръжен хляб, риба, птиче месо, ряпа, мед, броколи, зелени листни зеленчуци, цвекло.

–  Храните, съдържащи високо количество фибри, също са препоръчителни за подобряване на перисталтиката на червата. Това са пълнозърнестия хляб, както и този от натрошена пшеница и пълнозърнестите закуски.

Употребата на изброените храни е един от най-здравословните начини за освобождаване на червата от натрупаните токсини и подобряване на състоянието на кожата на пациентите с псориазис. Те също така имат и благоприятно действие върху целия организъм – повишаване на имунитета и тонуса на всеки пациент.

borola