Твърди се, че третирането на кожните плаки чрез криотерапия подобрява състоянието на дермата при псориазис и други хронични кожни заболявания. Научете повече за екстремната терапия в следващите редове.

Какво е криотерапия и помага ли при овладяване на псориазис?

Излагането на екстремно ниски температури с цел подобряване на здравословното състояние се нарича криогенна терапия. Интервенциите варират от излагане на цялото тяло до локализирано прилагане върху определени части от тялото. Целта на криогенната терапия е да се активира естествения механизъм на организма за лечение.

Счита се, че т.н. „обща криотерапия“ спомага за подсилване на имунитета, подобряване на работата на ендокринната и нервната система, повишаване на жизнения тонус. Локалното приложение на криотерапията въздейства върху дадени кожни участъци. И двете процедури се използват за подобряване на състоянието и външния вид на кожата при различни кожни несъвършенства.

При третиране на псориазис, се замразяват зоните от дермата, засегнати от псориатични плаки. Целта е да се повлияят кожните прояви чрез т.н. „Обратен феномен на Кьобнер“. Той се характеризира в обратно развитие на съществуващи плаки.

Учените все още не са достигнали до заключение относно ефекта на криогенната терапия при третиране на псориазис

До сега са известни случаи на повлияване на кожните плаки след прилагане на криотерапия. В някои изследвани случаи се отчита намаляване размерите на плаките, а в други – дори изчезване на малки по размер плаки. Научните изследвания обаче са прекалено спорни, за да дадат конкретен отговор.

Неинвазивната „ледена“ терапия е необходимо да бъде активно изследвана в бъдеще. Учените трябва да установят реалното ѝ въздействие върху плаките и дали е възможно терапията да удължи периодите на ремисия.

Приложението ѝ на този етап трябва да бъде обсъдено със специалист, за да се изясни дали екстремната терапия не крие евентуални рискове за здравето.

Ефективни стратегии, помагащи на хората с псориазис</3>

Борбата с кожното заболяване изисква комплексен подход. Той включва всички стратегии за пълноценен живот и методи за овладяване на псориазисните прояви. Ако сте засегнати от кожното заболяване, не губете време и се присъединете към програма Псоралек.

Здравната програма е специално създадена, за да осигурява висококачествена помощ за пълноценен живот на хората с псориазис. Псоралек предлага квалифицирана медицинска помощ, специализирана информация и множество канали за активна подкрепа на засегнатите. Те могат да се включат в създадените за целта на програмата училища за псориазис, намиращи се в множество градове в страната. Актуална здравна информация, страдащите от псориазис могат да получават всеки удобен момент чрез интерактивната платформа на Псоралек. Тя предоставя и възможността за лесна и бърза онлайн консултация с дерматолог.

borola