Съветите за къпане при псориазис, които ще ви дадем в следващите редове са практични и изключително лесни за изпълнение. Придържайте се към тях всеки ден и сами ще забележите положителна промяна във вида и състоянието на вашата кожа.

Ценни препоръки за къпане при псориазис

Оптимална температура на водата – важно условие за къпане при псориазис

Температурата на водата има голямо значение за поддържане на кожата в добър вид. Водата не бива да е гореща, тъй като тя изсушава кожата и може да провокира появата на нови лезии. Ето защо е добре при къпане да се използва хладка вода.

Подходящо измивно средство

Препоръчително е да не се използват агресивни измивни средства, защото те пресушават кожата. Продуктите за почистване на деликатната псориатична кожа трябва да са съобразени с типа ѝ, да имат pH 4,0-4,5 и меко действие. Особено важно е да не се разнасят с груба гъба или ръкавица за баня, за да не се травмира кожата.

Мек и щадящ шампоан

Не бива да се прекалява с грижите за косата, за да не се провокира или влоши псориатичният обрив в зоната на скалпа. Нужно е шампоанът да е специално създаден за хора с чувствителен скалп – да има нежна формула и неутрално pH 5,5. За предпочитане е да е съдържа като активна съставка салицилова киселина. Тази киселина има силно изразени бактерицидни и антисептични свойства.
Балсамите и маските за коса не са противопоказни стига да са адаптирани към нуждите на псориатичната кожа.

По-кратко къпане

Времето, прекарано под душа, не бива да надхвърля 15 минути. В противен случай кожата на псориатиците се дехидратира и „опъва“. В резултат кожата може да влоши вида си и да се покрие с покрие с нови плаки.

Дълбока хидратация

Хората с псориазис винаги трябва да поддържат кожата си добре хидратирана. Именно поради това след вземане на душ, неизменно идва време за дълбоко овлажняване. За да се запечата влагата в кожните клетки, помагат висококачествени хидратанти и емолиенти като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент). Те са специално създадени с грижа за псориатичната кожа. Предотвратяват изсушаването и напукването.

Още за къпане при псориазис и много други безценни препоръки

Ако искате да научите още за специфичните грижи, от които се нуждае псориатичната кожа, не губете време и посетете интерактивния сайт на програма Псоралек. Плод на усилията на висококвалифицирани и доказани дерматолози, той събира на едно място всичко за псориазиса – от актуална здравна информация до общите стратегии за пълноценен начин на живот без страдание. При желание и интерес можете да се включите в училищата за псориазис, които регулярно се организират, или да проведете онлайн консултация с лекар.

borola