Псориазис е социално значимо заболяване, което засяга от 2% до 5% от бялата раса на света. При голям процент от населението се установява фамилна обремененост.
Основна роля в патогенезата има имунитета. Отключващи фактори за поява на заболяването са външни – травми, бактериални или вирусни инфекции, някои медикаменти, също и вътрешни – феномен на Koebner.
Плаките са основна изява на болеста. Обикновено се засягат лакти, колене, капилициум, но не са редки случаите, в които се появяват по цялото тяло. Плаките са зачервени и покрити със сребристо-бели люспи.
Много често диференциалната диагноза се прави с други дерматологични състояния – атопичен дерматит, себореен дерматит, подагра и др.

Състояние на пациента

Състоянието на пациентите с псориазис влияе отрицателно на качеството на живот. Понятието е комплексно и включва физическо, психическо и социално състояние. Много често са налице депресия и тревожност. Пациентът губи продуктивност и отсъства от работа.

Терапия на псориазис

Тя се определя в зависимост от локализацията на процеса, възрастта на пациента, придружаващи заболявания, икономическо състояние и др. Лечението се провежда с локални средства, фототерапия, системна терапия.
Локалната терапия е средство на първи избор при по-голяма част от пациентите. Тя е достатъчно ефективна и икономически изгодна. Дава много малко странични реакции и чрез нея се избягва натоварването на вътрешните органи.

Комплайънс на пациента

При пациенти с псориазис е важен т.н. комплайънс (придържане към лечението). Той зависи от лекарствения продукт, избран за лечение и от неговия външен вид. Голяма част от пациентите нe използват изписаните им продукти. Много често причините за непридържане към локалната терапия са консистенцията на предписания препарат и лоша миризма. Голям процент от пациентите нe използват продукта защото смятат, че няма ефект.
Продуктите под формата на гел, които се предлагат на българския пазар са подходящи за лечение на псориазис и дават нова възможност на пациентите, които не са доволни от лечението до сега.
Важно за лечението на псориазис е да се използват ефективни лекарства в удобни форми. Това позволява дългосрочен контрол на заболяването и повишаване качеството на живот.

borola