Всяка година в световен мащаб се регистрират много нови пациенти с псориазис. Това заболяване повлиява качеството на живот, защото създава дискомфорт на засегнатите лица. Като всяко хронично генетично заболяване и псориазисът не подлежи на окончателно лечение. Следователно, според дерматолози, лечебната стратегия трябва да цели повишаване качеството на живот на болния от псориазис, като стремежът е увеличаване на светлите периоди (ремисии – когато по кожата отсъстват видими следи от псориатични плаки). За да може да се постигне това оптимално състояние се изисква наличие на пълно сътрудничество между лекар и пациент, тъй като е ясно, че щом процесът е двустранен, отговорностите са еднакви и за двете страни. Желателно е да се постигне максимално положителен ефект, в резултат на общуването между лекар и пациент.

Преди същината на лечението

Стартът на това важно начинание започва с процеса на обучение на всеки родител или пациент, приел за първи път диагнозата псориазис. По време на това обучение родителят или страдащият от псориазис следва да получи интересуващата го информация за същността на заболяването и неговите клинични варианти. Какво лечение да се прилага, какви усилия в каква насока да бъдат приложени.

Необходимо е да се знае, че самолечението обрича засегнатия на непосредствен рецидив (повторно появяване на заболяването). Обикновено рецидивиращият псориазис е далеч по-тежък в сравнение с изходното състояние.

Въпреки, че при лечението на псориазис е постигнат значителен напредък през последните няколко години, за съжаление все още заболяването не може да бъде излекувано напълно. Милиони хора по света са засегнати от неприятното страдание, което се появява периодично. Все пак обаче състоянието на болните може да се облекчи, както и да се удължат периодите на ремисия. Предлагаме ви няколко полезни съвета, с които значително ще подобрите състоянието си.

Препоръки за облекчаване на симптомите на псориазис

  • Пийте повече вода, защото кожата има нужда и от вътрешна хидратация
  • Проветрявайте помещенията и овлажнявайте въздуха. Голяма част от нас не отдават нужното значение на проветряването на помещенията, в които седят, особено през зимата. Необходимо е прозорците да се отварят поне 3-4 пъти дневно. За да не се изсушава въздухът оставете метална купичка с вода на парното, за да се изпарява. Важно е въздухът в помещението да е влажен. По този начин кожата ви няма да се изсушава допълнително.
  • Избягвайте козметика с ароматизатори и консерванти. Специалистите са категорични, че пациентите с псориазис трябва да използват само натурална козметика без допълнителни миризми. Съветваме ви да избирате такива продукти, на които изрично е упоменато, че са предназначени за чувствителна кожа.
  • Хидратирайте редовно кожата си. Доказано, е че здравата и хидратирана кожа е устойчива на редица заболявания. При хората с псориазис тя е от изключително значение за подобряване на кожните симптоми на заболяването. Редовното овлажняване спомага за намаляване на сърбежа и забавя обновяването на кожните клетки на псориатичните плаки.
  • Подбирайте внимателно храните, които консумирате. Начинът на хранене също има голямо значение за хората, страдащи от псориазис. Различните храни оказват влияние върху състоянието на кожата ви. Избягвайте червените и тлъстите меса. Хапвайте повече храни, богати на фибри, както и боровинки, ягоди и ядки. Препоръчително е да подправяте ястията си със зехтин.
  • Забравете за ваната и горещата вода Имайте предвид, че не се препоръчва да се къпете с гореща вода и трябва да забравите и за продължителните вани, тъй като това може да раздразни още повече кожата ви. Лекарите съветват да се използва хладка и дори студена вода, което ще помогне на зачервяванията и псориатичните плаки да изчезнат по-бързо.

Доказана помощ в борбата с псориазис

Както стана ясно в гореизложеното, мнението на специалист е от изключително значение при определянето на правилна терапия за лечение на псориазис. Затова екип от медицински специалисти обединява своите усилия за осигуряване на висококачествена компетентна грижа за страдащите от псориазис. Екипът на програма Псоралек ви подава ръка в борбата срещу псориазиса. Благодарение на дългогодишния опит и доказани методи и средства за овладяване на кожното заболяване, специалистите ще ви сътрудничат за постигане на максимално облекчение. Всеки заинтересован може да се възползва от безплатните прегледи и консултации, като си запази предварително час за преглед. Това може да стане, чрез телефоните за връзка, обявени в сайта. Прегледите се провеждат в клиника “Борола” в София или в мрежата от консултативни центрове в цялата страна.

borola