Зачервяване и лющене на кожата най-вече в областта на лактите и коленете, а често засягане и на други кожни участъци. Това е типичната клинична картина на псориазиса – хронично кожно заболяване с изразен рецидивиращ характер. Освен по лактите и коленете псориатичните плаки може да се появят по кръста, стъпалата, ноктите, лицето, ушната мида и кожата на главата. Кожата става груба, плътна и покрита със сребристо-бели люспи.

В забързаното ежедневие често забравяме да се погрижим за себе си и за своето тяло. В периода на отпуските не само можем да го сторим, но е задължително, ако искаме да имаме хубава кожа. Доказано е, че псориазисът е заболяване, които се влияе в значителна степен от психо-емоционалното състояние. Затова специалистите съветват хората, страдащи от псориазис да бъдат по-спокойни, а в случай на стресови ситуации да потърсят начин да възстановят своето душевно равновесие. Затова заедно с основния лечебен план е удачно да се предприемат мерки за стабилизиране на емоционалното състояние.

Експертите са единодушни, че лятото е най-благоприятния сезон за псориазиса, тъй като през този период на годината състоянието на пациентите се подобрява значително. Препоръката на лекарите е да отделите малко повече време за себе си, планирайки отпуска на море или планина. Не е необходимо да се прави нещо специално. В повечето случаи кожата на засегнатите от псориазис хора постепенно се изчиства от плаките. Основната полза от летните месеци са слънчевите бани, които имат благоприятен ефект върху кожата. Отделете време за естествена фототерапия край морето или в планината и ефектът няма да закъснее. Само внимавайте с прекомерното излагане на слънце, за да не се стигне до изгаряне. Ранното ставане и бягане край морето също имат чудесен антистресов ефект върху целия организъм. И не на последно място помнете, че лечението на псориазиса е комплексно и изисква постоянство и грижи за постигане на дълготраен ефект.

borola