Псориазис е хронично автоимунно възпалително кожно заболяване, което предизвиква образуването на кожни плаки на различни части от тялото. По повърхността на кожата се наслояват розово-червени образувания, покрити със сребристи люспи като най-често те са локализирани на лактите, коленете, ушите и окосмената част на главата. В тези зони кожата е по-удебелена в резултат на натрупването на неузрели кожни клетки на повърхността на кожата, тъй като псориазис се характеризира с ускорен растеж на клетките на епидермиса. В сравнение със здрава кожа, където обновяването на кожни клетки става в рамките на 28 дни, при псориазис това става за доста по-кратък период – между 3 и 8 дни.

Методи и средства за контрол над псориазис

В някои етапи от живота на страдащите от псориазис оплакванията отсъстват, докато вследствие на различни провокиращи фактори е възможно да се стигне до поредното обостряне на състоянието. Това е доста типично за хроничното кожно заболяване. Затова хората, които страдат от псориазис, е добре да са запознати с някои от най-ефективните методи и средства за овладяване на заболяването. Ето някои от тях:

• Добавянето на соли от мъртво море или овесена каша към ваната с вода е едно изпитано домашно средство за успокояване на кожното неразположение. Освен това ежедневната вана с хладка вода улеснява премахването на кожните плаки и успокоява дразненето и сърбежа. Не е препоръчително обаче да се стои във ваната повече от 15 минути.
Сваляне на излишното тегло и включване на повече движение в ежедневието. Хората, които страдат от псориазис, е добре да положат повече усилия за постигане на идеално тегло с всички възможни средства – чрез подходящ хранителен режим и физическо натоварване и спорт.
• Излагането на слънчеви лъчи често и по малко доказано облекчава проявите на псориазис. Това се дължи на въздействието на UVB-лъчите. Не случайно един от предпочитаните и ефективни методи за овладяване на състоянието е прилагането на фототерапия.

Затова контролираното излагане на слънце в подходящите за това часове може да донесе ползи за страдащите от неприятното кожно заболяване. Съвет: Увеличавайте времето за излагане на слънце постепенно и се уверете, че незасегнатите участъци са покрити със слънцезащитен лосион.

Програма Псоралек – за по-лек живот на страдащите от псориазис!

Мнението на специалист е важно при лечението и определянето на правилна терапия за всяко здравословно състояние. Затова екип от медицински специалисти обединява своите усилия за осигуряване на висококачествена компетентна грижа за страдащите от псориазис.
Екипът на програма Псоралек се уповава само и единствено на изпитани и доказани методи и средства за овладяване на кожното заболяване. Доверете се на опита и мнението на специалистите, като се възползвате от безплатните прегледи, консултации и училища за хора с псориазис или съмнение за такъв.

borola