Всеки, който е забелязвал влошаването на псориазиса си, появата на наподобяващи акне пъпчици или избиването на херпес точно в навечерието на някое важно за него събитие, е запознат с това колко голяма роля играе стресът за протичането на тези възпалителни процеси.

На практика всеки изпитва влиянието на стреса в ежедневния си живот и е трудно да определим със сигурност дали той влошава състоянието на кожата. Специалистите обаче отдавна са наясно, че нервната система, която се грижи за справянето със стреса, има сериозно влияние върху протичането на псориазиса като водещо кожно заболяване в световен мащаб.

Редица опити са правени в тази насока. Ако например се прекъснат нервните пътища, инервиращи участък от кожата, засегнат от псориазис, състоянието на кожата в този участък видимо се подобрява. Този факт доказва, че нервите и нервната система, и респективно стресът, играят важна роля в развитието на псориазиса.

Занапред предстои да се провеждат изследвания за цялостно установяване на успешни методи за лечение на хора с често засягана от псориазис и други възпалителни заболявания кожа. Предстои да се открият точните механизми, по които стресът и нервното напрежение влошават състоянието на псориазисно болните, особено на фона на други вече доказани предразполагащи фактори като генетичното унаследяване например, което е от огромно значение за развитието на псориазис.

Най-масово прилаганите за момента терапевтични процедури срещу псориазис включват ползването на дерматологични продукти с овлажняващ, омекотяващ и успокояващ ефект върху засегнатите от заболяването кожни участъци. Максимална ефективност тези процедури показват, когато на болния се осигурява спокойствие за редуциране на стреса и нервното напрежение. Така се постига ефективно овладяване на тормозещото милиони хора по света заболяване псориазис.

borola