Пътуването е идеален начин да разнообразите ежедневието си, но излизането от зоната на комфорт, особено при хората с псориазис, често води до стресиране на организма и влошаване на състоянието. Въпреки това, почивката на спокойно място, топло и близо до морето или океана, е често препоръчвана от лекари на псориазисно болни пациенти. Ето няколко предпазни мерки, които да предприемете, ако имате псориазис и планувате дълга почивка:

1. Консултирайте се с дерматолог. Винаги е добре да сте сигурни, че кожата ви е в добро състояние, без сериозни псориазисни усложнения, или поне без такива, които биха изисквали по-специфични намеси.

2. Щадете и защитавайте кожата си. По време на пътуване се предполага, че ще прекарвате дълги периоди на открито. Една от основните червени светлини, които да ви алармират за опасност, е феноменът на Кьобнер. Той е свързан с голямата вероятност от поява на псориазисни плаки покрай зоните на нараняване или раздразняване на кожата, независимо дали става въпрос за одраскване, порязване или слънчево изгаряне. Необходимо е особено внимание за предпазване на кожата от студено и сухо време чрез честото й хидратиране с подходящи продукти.

3. Опитвайте се да минимизирате стреса и психическото напрежение. Те са обичайни отключващи псориазиса фактори. Дори на спокойни дестинации и в приятелска атмосфера, е необходимо да си осигурите достатъчно сън и да не прекалявате с алкохолните напитки и цигарите, за да успокоите съзнанието си и да предотвратите влошаването на кожното заболяване.

4. Поддържайте добра хигиена и намалете риска от поява на инфекции. Много инфекциозни състояния провокират обостряне на автоимунно заболяване, каквото е псориазис. Тази препоръка е особено важна за хора, които приемат имуносупресорни (потискащи имунната система) медикаменти.

5. Насочвайте се към места, където слънцето грее щедро и влажността е висока. Морският бряг е идеална дестинация, а умерените слънчеви бани допринасят много благотворно за потискане проявите на псориазис.

6. Ползвайте оптимално облекчителната сила на морската вода. Повечко солена вода, умерени дози слънце и много спокойствие са факторите, които могат да превърнат почивката в естествено облекчаващо псориазиса средство.

borola