Модните течения и личните предпочитания винаги са играели роля за това всеки човек, било то мъж или жена, да обезкосмява или не раличните зони на тялото си – лицето, гърдите, подмишниците, краката, интимните зони. При хората с псориазис обаче обезкосмяването на кожата невинаги е лесно изпълнима задача, дори с най-модерните козметични процедури.

Особености при обезкосмяване на кожата, засегната от псориазис

За псориазис е характерно, че проявите му се провокират и обострят при дори леко нараняване на кожата, както и при третирането й с козметични продукти, съдържащи консерванти, оцветители, парфюми и други дразнещи кожата съставки. Това поставя хората с псориазис в затруднено положение, когато трябва да избират меко и недразнещо кожата облекло, което да носят, какво остава за случаите, когато трябва да се обезкосмяват и да дразнят кожата си.

Дори бръсненето при мъжете с псориазис често създава ежедневни неудобства. С тази цел специалистите препоръчват 2 неща:

– ползване на електрическа бръсначка

– внимателен избор на пяна или гел за бръснене, тъй като повечето такива продукти изсушават кожата, а за справяне с псориазиса е необходимо точно обратното – максимална хидратация на кожата.

При най-честата форма на псориазис (псориазис вулгарис) се наблюдава зачервяване на кожата с развитие на характерни плаки – червени натрупвания от преждевременно узрели клетки, върху които се формира сребриста коричка. Върху плаките липсва окосмяване и това в известна степен улеснява процеса на обезкосмяване. Въпреки това плаките трябва да се предпазват от разраняване, тъй като това допринася за обостряне на псориазиса в тази зона.

Грижи за кожата след обезкосмяване

Въпрос на личен избор е на коя процедура за обезкосмяване ще разчита всеки човек с псориазис, стига да полага максимални грижи за овлажняване на кожата си в третираните зони и за нейната максимална защита от инфектиране. Важно е хората, при които терапевтичната схема включва ползване на локални средства за лечение на псориазис, да прилагат тези продукти след процесите на обезкосмяване. В противен случай, ако се използват преди това, съществува опасност те да се отмият и да не се постигне желания терапевтичен ефект. Освен към обезкосмяването, хората с псориазис трябва да се отнасят с повишено внимание и към други процедури, включващи дразнене на кожата, като татуирането например.

borola