Има определени растения, които са ефективни за облекчаване на псориазис. Вижте кои са те и непременно се възползвайте от полезните им свойства!

Растения с лечебен ефект за облекчаване на псориазис

Алое вера

Без съмнение алое вера е едно от най-ефективните растения, когато става дума за облекчаване на псориазис. Благодарение на своя успокояващ, антибактериален и освежаващ ефект върху кожата то помага за намаляване на възпалението, болката и зачервяването. Освен за овладяване на псориазис алое вера се прилага и за удължаване периода на ремисия. Препоръчително е да се прилага локално под формата на активен гел 3 пъти седмично в продължение на месец. В случай че симптомите продължават, е необходимо терапията да се възобнови след едноседмична почивка.

Куркума

Като представител на семейство Джинджифилови куркумата има силно изразено противовъзпалително действие. Нейното активно вещество куркумин дава положителни резултати при терапия на псориазис. Положителното въздействие се дължи на антибактериалните му и успокoяващи свойства.

Желателно е куркумата да се използва локално под формата на гел. Домашно приготвените средства също са добра алтернатива. Едно такова е мехлемът от куркума и мед. Добре е да се използва редовно в продължение на 3-4 седмици за постигане на оптимален ефект.

Невен

Заради силните си противовъзпалителни свойства невенът се използва от стотици години в лечението на кожни заболявания като псориазис. Той бързо смекчава симптомите на сърбеж, парене и зачервяване. С него се правят бани, а екстрактите му влизат в състава на кремове и мехлеми.

Лайка – често използвано растение за облекчаване на псориазис

Лайката е едно от най-използваните лечебни растения в дерматологичната козметика. Поради своето противовъзпалително и успокояващо действие тя е идеално средство за облекчаване симптомите на псориазис, екзема и други заболявания на кожата.

Орегонско грозде (Mahonia aquifolium)

Корените на орегонското грозде се отличават със силно изразен противовъзпалителен ефект. Именно поради това растението се използва в билколечението на псориазис. Значително намалява сърбежа и зачервяването.

Всичко за овладяване и облекчaване на псориазис на едно място

Ако тази статия ви е била полезна и желаете да продължите да четете интересни материали, посетете интерактивния сайт на програма Псоралекwww.psoralek.com. Там ще намерите комптентна и актуална здравна информация, както и общите стратегии за активен и здравословен начин на живот без страдание. В допълнение имате уникалната възможност да се възползвате напълно безплатно от онлайн консултация с опитен дерматолог.
Прегледи се осъществяват в клиника „Борола“ в София и в мрежата от консултативни центрове в страната. Запишете си предварително час още сега на тел.: 02 983 6211.

borola