Вземането на спешни мерки за намаляване на възпалението и сърбежа е от ключово значение при обострен псориазис. Какви действия трябва да се предприемат, за да се подобри видът и състоянието на кожата можете да видите в редовете по-долу!

Полезни съвети за хора с обострен псориазис

Промяна в диетата

Промяната в храненето е ефективна стратегия за подобряване на симптомите при псориазис. Препоръчително е да се избягват хранителните продукти, които съдържат хистамин, глутен и алергени. Добре е да се наблегне на приема на храни, богати на витамин D, незаменимите омега-3 мастни киселини и антиоксиданти.

Вана с овес

Идеята за вземане на вана с овес може и да звучи странно, но определено дава резултати при обострен псориазис. Чудите се каква е тайната? Много е просто – овесът в тази домашна процедура има силно изразени противовъзпалителни свойства. Единственото, за което трябва да се внимава, е водата да не е прекалено гореща и да не се стои прекалено дълго във ваната, тъй като кожата се пресушава.

Дълбока хидратация – важна стъпка при обострен псориазис

Добрата хидратация е едно от най-мощните оръжия за подобряване състоянието на псориатичната кожа. Дълбокото овлажняване може да се постигне с помощта на висококачествени хидратанти и емолиенти като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент). Тези иновативни дермокозметични средства насищат кожните клетки с вода и предотвратяват изсушаването и напукването. За постигне на оптимални резултати, те трябва да се нанасят внимателно на добре подсушена кожа след вземане на вана или душ.

Дрехи от естествени материи

Когато са възпалени, псориатичните плаки често са болезнени и предизвикват сърбеж. Носенето на дрехи, изработени от естествени материали, е от голяма полза за намаляване на болката и дискомфорта през този период. Още по-добре е облеклата да са с широка кройка, която дава максимална свобода на движенията.

Контролиране на стреса

Високите нива на стрес допълнително утежняват състоянието на хората с обострен псориазис. Ето защо трябва да се работи в насока намаляване на напрежението. За тази цел помагат техниките за дълбоко дишане, практикуването на йога и медитация, както и слушането на релаксираща музика.

Експресна помощ при обострен псориазис

Ние от екипа на програма Псоралек приканваме всички, които са с обострен псориазис, да се обърнат за съдействие към нашите специалисти дерматолози. Ерудирани и с богат професионален опит, те ще направят всичко по силите си, за да помогнат на засегнатите да възвърнат естествения вид на кожата си. Освен че ще назначат най-доброто лечение, те ще им окажат и емоционална подкрепа. Прегледите се осъществяват в клиника „Борола“ в София и мрежата от консултативни центрове в цялата страна.

borola