Търсенето на ефективен метод за облекчаване на състоянието на хората с псориазис е свързано с проучване ролята на най-разнообразни активни съединения. Сред тях се открояват и добре познати имена, чийто благоприятен ефект върху кожата се потвърждава все по-отчетливо. Така например Омега-3 мастните киселини са доказали ролята си в овладяването на възпалителните кожни процеси, протичащи при псориазис. Освен това, редица публикации отбелязват, че дефицитът на тези незаменими хранителни вещества отключва каскада от реакции, водещи до поява на симптомите на псориазис.

За изясняване благоприятната роля на Омега-3 мастните киселини при облекчаване на псориазисните симптоми са помогнали няколко изследвания, проведени от английски специалисти. Те са проследили как ще се повлияят пациентите с псориазис от приема на Омега-3 мастни киселини.

След двумесечен прием, при 80% от пациентите е наблюдавано значително намаляване на зачервяването и редуциране на кожните плаки.

Освен това, при всички пациенти е установено намаляване на плазменото съдържание на провъзпалителни фактори, които са отговорни за появата на възпалителни заболявания като псориазис. Именно на това се отдава заслугата за този облекчаващ заболяването ефект.

Разбира се тези окуражаващи резултати не бива да се приемат като знак, придаващ на Омега-3 киселините аурата на панацея за хората с псориазис. Факт е, че това заболяване е изключително упорито и лечението, което показва добри резултати у едни пациенти, се проваля при други, поради автоимунния характер на болестта и ролята на голям брой предразполагащи фактори. Няма спор обаче относно това, че  са още едно средство, което заслужава внимание и приемът им би могъл да се обсъди с лекар и да се назначи на много пациенти с псориазис. Това е още едно потвърждение на правилото, че псориазисът изисква използването на различни подходи, докато се открие този, който да е най-ефективен според индивидуалните нужди на всеки пациент.

borola