Приемът на омега-3 мастни киселини се счита за терапевтичен метод, който има множество позитиви за облекчаване на кожните прояви при псориазис. В текущата статия ще разгледаме ефекта на есенциалните мастни киселини върху състоянието на засегнатите от кожното заболяване.

Повече информация за омега-3 мастните киселини

Омега-3 мастните киселини са полиненаситени мастни киселини, които участват в множество процеси в организма. Човешкото тяло не ги синтезира и е нужно да се набавят отвън, чрез храната или под формата на качествена природна добавка (ТриОмега 1000+) Тези незаменими мастни киселини са важни за изграждане на клетъчните мембрани в цялото тяло и влияят върху функцията на рецепторите в тези мембрани. Също така са важни за производството на хормоните, които регулират съсирването на кръвта, свиването и отпускането на стените на артериите, и възпалителните процеси. Те се свързват и с рецепторите в клетките, които регулират генетичната функция. Поради това се счита, че омега-3 мастните киселини спомагат за предотвратяване на сърдечни заболявания и контрол над изявите на екзема и псориазис.

Омега-3 мастни киселини и ефектът им върху проявите на псориазис

Проучвания наблюдават значително подобряване на състоянието на дермата на хора с псориазис, приемащи омега-3 мастни киселини. Есенциалните мастни киселини повлияват възпалението, с което се характеризира кожното заболяване. По този начин намаляват изявите по кожата, зачервяването, задебеляването на плаките, неприятния сърбеж и лющене на дермата.

Комбинираната терапия с прием на омега-3 мастни киселини и локално приложение на емолиенти (Липобаза и Нанобаза) върху засегнатите кожни участъци допринася за редуциране на кожните плаки, лющенето и инфилтрацията на третираните зони.

Други изследвания показват, че приемът на омега-3 мастни киселини спомага за подобряване на качеството на живот, намаляване на възпалителния процес, липидната пероксидация и протеиновото окисление, и увеличаване на общия антиоксидантен капацитет на засегнатите от псориазис.

Освен инфламацията по кожата, пациентите с псориазис често страдат и от възпаление на ставите и сухожилията, чернодробни и сърдечно-съдови проблеми. Поради това псориазисът е считан за системно, хронично възпалително заболяване. Според проучвания, приемът на омега-3 мастни киселини спомага за намаляване на възпалителните процеси и в другите засегнати от заболяването системи в организма.

Всичко за псориазиса и методите за лечение на едно място

Ако вие или ваш близък страдате от псориазис, намерете решение за овладяване на заболяването и постигане на комфорт в лицето на програма Псоралек. Тя е създадена специално за осигуряване на живот без страдание на хората, засегнати от псориазис. Всичко, което е нужно да направите, е да посетите страницата на програмата и да разгледате възможностите, които тя предлага. Можете да зададете всички свои въпроси чрез контактната форма, която ще откриете на www.psoralek.com. Специалистите на Псоралек ще ви насочат към необходимите стратегии за подобряване на състоянието и постигане на контрол над заболяването.

borola